Izvor: Politika, 09.Okt.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sklonjen „dotrajali” ikonostas

Delo Živka Pavlovića u manastiru Zaova nedaleko od Požarevca, oštetio žižak, a monasi uklonili da bi ga obnovili

Vi niste nadležni da pitate, uzvratio je sekretar Braničevske eparhije protojerej Dejan Ivković na naše pitanje zašto je i sa čijom dozvolom tokom prošle nedelje iz Crkve Svetih Arhistratega Mihaila i Gavrila, u manastiru Zaova nedaleko od Požarevca, uklonjen ikonostas urađen 1849. godine. Ipak, dodao je i da ništa ne može da se radi bez blagoslova njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preosveštenstva episkopa požarevačko-braničevskog gospodina Ignjatija.

– Naša eparhija ima dobru saradnju sa zavodom po pitanju obnove i izgradnje svih crkava i manastira – istakao je Ivković, a na naše insistiranje da Zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, kome pripada i požarevački kraj, nije obavešten o uklanjanju ikonostasa, posavetovao nas je da mu se obratimo pismenim putem.

U manastiru do koga se stiže posle sela Toponica prateći putokaz, ipak su bili raspoloženi da razgovaraju sa novinarima. Od jeromonaha Dimitrija, starešine manastira, čujemo da mnogi vernici iz daleka dolaze u ovaj božiji hram verujući u njegove isceliteljske moći. Tu je i čudotvorna ikona Bogorodice, kivot sa moštima svetaca i grob sestre Jelice. Na vratima zastajemo, u polutami crkve naziremo da nema ikonostasa koji je, kao i freske i ikone, rad Živka Pavlovića, pretka naše čuvene slikarke Milene Pavlović Barili.

– Drveni ikonostas iz druge polovine 19. veka je najuspešnije delo našeg samoukog slikara i živopisca Pavlovića, ali ga je do te mere oštetio žižak da je pretila opasnost da se sruči na vernike. Zato smo odlučili da ga obnovimo uz blagoslov vladike. Istovremeno radimo i obnovu poda crkve kao i restauraciju – objašnjava jeromonah Dimitrije.

U Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika u Smederevu međutim saznajemo da nisu obavešteni o radovima u manastiru, koji je 1982. godine proglašen za spomenik kulture.

– Niko nam se nije obratio za saglasnost ili uslove za izvođenje radova. Mada su po zakonu bili u obavezi da se obrate ustanovi koja brine o zaštiti spomenika kulture i da traže uslove – rekao nam je Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Iako zvanično nisu obavešteni, stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture su ipak saznali za radove u crkvi i odmah izašli na teren.

– Nije dobro što su počeli sa obnovom pre nego što su nas obavestili, jer nemamo uvid koliko je ram ikonostasa bio oštećen i kakve su sanacije preduzete. Rečeno nam je da ga je žižak dosta oštetio i da je pretila opasnost da padne na vernike. Zbog podnog grejanja, koje je uz našu saglasnost ugrađeno pre nekoliko godina, monasi kažu da su se pojavili glodari i zmije, pa je to bio razlog da se pločicama pokrije pod crkve za šta su dobili donaciju. Samo je sada pitanje da li je upotrebljen adekvatan materijal, primeren crkvi – pita se Ranković.

Stari vrlo vredan ram nije sačuvan ili ga bar nama nisu pokazali kada smo posetili manastir Zaova. To što je neki objekat zaštićeni spomenik kulture ne znači da Zavod za zaštitu spomenika kulture ima i novac da ga popravlja već samo da izdaje uslove pod kojima će eventualna rekonstrukcija biti obavljena, rekle su nam Vesna Mrkić, viši stručni savetnik, i Anita Marković, stručni saradnik u Regionalnom zavodu, dodajući da mnogi ne shvataju da je spomenik kulture svedočanstvo ljudske istorije i razvoja, za čije očuvanje postoji javni interes.

Posle odlaska u manastir Zaova, one su imale zadatak da napišu izveštaj u skladu sa zakonom koji jasno kaže da se spomenici kulture i spomenici koji uživaju prethodnu zaštitu ne smeju uništiti, oštetiti niti bez saglasnosti Republičkog, to jest Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, menjati njihov izgled ili namena.

A šta biva kada se neko ogreši o Zakon o zaštiti spomenika kulture?

– Znači da ćemo mi postupiti po onome što nam propis nalaže. Napravićemo zapisnik, dostaviti eparhiji i nadležnoj opštinskoj službi koju obaveštavamo da se izvode ti i ti radovi bez uslova službe zaštite. Dalje, shodno preporuci, oni bi trebalo da reaguju, da angažuju građevinsku inspekciju i ako je neophodno obustave radove, jer mi na to nemamo pravo – objašnjavaju savetnice.

Napustili smo manastir Zaova, zadužbinu srpskog kneza Lazara, bogatu legendom i prošlošću, skromne i jednostavne arhitekture. Po svom spoljašnjem izgledu crkva je predstavnik srpskovizantijskog moravskog stila, koja pažnju posetilaca privlači kamenim dekorom oko južnih ulaznih vrata. Pored crkve zvonik, a u porti i kafana gde joj mesto nije, nasleđe iz nekog prethodnog vremena i režima koje tek treba da dobije sudski epilog. Nadamo se da će do 21. novembra, kada je planiran završetak svih radova, sve doći na svoje mesto. Sliku mesta gde je nekada bio ikonostas nismo fotografisali jer nam otac Dimitrije nije dao blagoslov tvrdeći da se otvoreni oltar ne slika.

Slavica Berić

objavljeno: 09.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.