„Sindurakšak“ plovi kroz ledene prostore

Izvor: Vostok.rs, 03.Feb.2013, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Sindurakšak“ plovi kroz ledene prostore

03.02.2013. -

Indijska dizel-električna podmornica „Sindurakšak“, koja je izgrađena u Rusiji i modernizovana u ruskom gradu Severodvinsk isplovila je ka mestu stalnog baziranja u indijsku luku Višakhapatnam.

Na svom putu podmornica treba da savlada ledena polja Belog mora, sa ledom debljine i preko tri metra. „Sindurakšak“ očekuju pokretne ledene stene i podvodne ledene sante. Susret sa njima nije poželjan. Hladnoća i jezivi vetar takođe predstavljaju iskušenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << za Indijce, koji su naviknuti na vruću klimu. Prilikom prelaska preko Belog mora, indijskoj podmornici će pomoći ruski ledolomac „Dikson“ i remorker „Vitez“. Ruski vojni ekspert Vasilij Kašin ističe:

- Za Rusiju je veoma važno da obavlja remontovanje i modernizaciju podmornica, koje su ranije bile isporučene Indiji,- na vreme i u skladu sa preuzetim obavezama. Ujedno i iz razloga što se u najbliže vreme očekuje objavljivanje novog konkursa Indije na isporuku nekoliko dizel-električnih podmornica. Očekuje se velika konkurencija ruskih i francuskih proizvođača. Ovaj konkurs će imati veliki značaj. I naravno da Rusija želi da pruži uveravanja da će biti dobar partner u ovoj oblasti, da će blagovremeno obezbediti servisiranje i modernizaciju isporučenih sredstava.

„Sindurakšak“ je peta dizel-električna podmornica projekta 877EKM, koja je izgrađena u Rusiji i modernizovana u Severodvinsku. Od 1997. godine preduzeće je izvršilo modernizaciju četiri podmornice, koju je naručila Ratne mornarice Indije: „Sinduvir“, „Sinduratna“, „Sindugoš“ i Sinduvidžaj“. Podmornice ove klase predviđene su za borbu protiv podmornica i brodova protivnika, kao i za odbranu baza ratne mornarice, obalskih i pomorskih komunikacija, izviđačku i patrolsku delatnost.

Podmornica je opremljena savremenim sistemima raketnog naoružanja Club-S, usavršenim sistemom hlađenja i radarskom opremom „Porpes“. Krajem prošle godine na poligonima u Belom moru podmornica je uspešno izvršila program fabričkog ispitivanja, u koji je bilo uključeno i ispitivanje torpednog i raketnog naoružanja.

Na današnji dan Ratna mornarica Indije raspolaže sa deset ruskih podmornica klase „Kilo“, četiri nemačke dizel-električne podmornice projekta 212 i atomskom podmornicom „Nerpa“, koju je dobila iz Rusije u najam na deset godina. U indijskoj ratnoj mornarici ona je dobila ime „Čakra“. Indija ima i svoju atomsku podmornicu „Ariahanta“, koja je izgrađena u indijskim brodogadilištima.

U najbliže vreme Indija namerava da nabavi još šest dizel-električnih podmornica na ukupan iznos od 10 milijardi dolara, izjavio je načelnik štaba Ratne mornarice Indije admiral Devendra Kumar Džoši. Prema njegovim rečima, odgovarajući međunarodni tender na isporuku podmornica „biće objavljen u najbliže vreme“. Indija namerava nabavku podmornica nove generacije sa energetskim sistemom nezavisnim od dospevanja vazduha. Rusija može da ponudi podmornicu „Amur“ sa energetskim sistemom, koji je u stanju da funkcioniše bez dospevanja atmosferskog vazduha. Sistem ove vrste daje podmornici „Amur“ mogućnosti slične nuklearnim podmornicama.

Georgij Vanecov,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/U.S. Pacific Fleet /cc-by-nc    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.