Šef Abhaske diplomatije - o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Vanuatuom

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef Abhaske diplomatije - o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Vanuatuom

04.06.2011. -

Krajem maja ostrvska republika u Pacifiku izjavila je o priznanju Abhazije i uspostavljanju s njom diplomatskih odnosa. Kasnije su gruzijski mediji oglasili izjave ambasadora Vanuatua pri UN Donalda Kalpokasa da njegova zemlja ustvari Abhaziju nije priznala.

Šef Abhaske diplomatije Maksim Gvindžija je komentarisao takvu situaciju.

Desilo se da su vest o uspostavljanju diplamatskih odnosa među našim zemljama širili mediji. Smatram da ne vredi tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dodeljivati veliku pažnju. To je rutinski rad. Radimo sa svim zemljama i sa svima njima pokušavamo da uspostavimo diplomatske odnose. Mislim da ćemo tako uskoro steći još više saveznika. Pitanje uspostavljanja diplamatskih odnosa smo koordinirali s vladom Vanuatua, i, između ostalih, s premijerom. Vanuatu je dao izjavu o priznanju pre nas. Zatim je tamo bila nedelja neradnih dana. Verovatno je ambasador Vanuatua u Nju-Jorku, koji sudi prema intervjuu i pažnji, koja je bila na njemu koncentrisana, imao određeni pritisak. Međutim, mislim da on nije znao o procesima koji se dešavaju u njegovoj zemlji.

- Recite, u kom obliku se odvijalo usklađivanje svih dokumenata, jer nije bilo vesti da su predstavnici Abhazije išli tamo.

Nikada ne objavljujemo te vesti, jer čim dođe do informacija da sam posetio neku zemlju, počinje ozbiljan međunarodni pritisak. Svakako, ne od strane Gruzije, već od strane zemalja zapadne Evrope i SAD. Zato pripremu takvih sporazuma, kao s Vanuatuom i drugim zemljama, vodimo dugo. Sa Vanuatuom je proces trajao nekoliko meseci. Zato smo postigli sporazum, pruživši Vanuatuu objektivne informacije o Abhaziji. Pružili smo im takođe podatke, koje predlažu gruzjiski izvori da bi oni sami sve promislili i odlučili. Oni su se složili sa našim obrazloženjima i rekli: bila je nepravda. Abhaziju pogrešno smatraju delom Gruzije. Izražavamo svoju podršku i spremni smo da potpišemo sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa. To je i bilo učinjeno.

U Pacifiku ćemo obavezno imati ambasadu za različite zemlje. Za sada nismo odlučili gde će biti sedište, možda u Australiji.

- Saopštili ste agenciji RIA Novosti da se u ponedeljak očekuje neka izjava predstavnika Vanuatua.

- U Vanuatuu su sada neradni dani. Ne treba hvatati neke vesti. Skrenuo sam pažnju na Internetu na zlobu i zluradstvo, uglavnom od gruzijskih izvora. Mislim da nije to osnovano. Treba sačekati ponedeljak. Vlada Vanuatua će doći na posao posle odmora, onda možete da ih pozovete.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.