Samoodbrana i poslednji dani

Izvor: Politika, 17.Apr.2014, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoodbrana i poslednji dani

Fajgelj pogrešno veruje da će veštom selekcijom informacija uspeti da prevari javnost

U svom tekstu „Gde je sada cenzura” („Politika”, 15. aprila) g. Andrej Fajgelj me je prozvao,pa je red da se odazovem. Kratko, jer znam da mu namera nije da povede suštinsku raspravuo slobodi govora,već da sebi i svojoj političkoj opciji po svaku cenu obezbedi prisustvo u medijima. Drugi motiv je da se tema genocida u Srebrenici drži na dnevnom redu kao slučaj rešen na štetu Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u sklopu međunarodneantisrpske zavere. U pitanju su nečasni motivi koji bacaju pravo svetlo na licemerni odnos g. Fajgelja prema žrtvama ratnih zločina.

Pokušaj da povuče potpuno neprimerenu paralelu i stavi znak jednakosti između zabrane izlaganja slike Danijele Tasić i otkazivanja promocije knjige „Srebrenička podvala” jesteplitka i patetična podvala g. Fajgelja. On pogrešno veruje da će veštom selekcijom informacija uspeti da prevari javnost. Siguran sam da neće jer je u Srbiji danas sve manji broj onih koji okreću glave od neprijatnih istina.

On mi zamera da ćutim povodom otkazivanja promocije knjige„Srebrenička podvala” iako se, kako on navodi, zalažem za „slobodu misli i govora kao vrednostikojese morajubraniti po svaku cenu”. Sigurno bih se oglasio da je knjiga zabranjena ili povučena iz prodaje. Ovde to nije slučaj, šta god mi mislili o toj knjizi – a mislim sve najgore – niko, ni Nataša Kandić, ni Fond za humanitarno pravo nisu tražili zabranu knjige. Tražili su samo da se onemogući da se u državnoj ustanovi, za koju je odgovorno Ministarstvo odbrane, promoviše knjiga koja „negira genocid u Srebrenici i činjenice utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije”.Promocija ovakvog sadržaja bila bi u suprotnosti sa stavom i obavezom Srbije da poštuje presude MKSJ i MSP i ozbiljno bi ugrozila uverljivost iskazane političke volje i namere da Srbija postane pravna država. Ministar i ministarstvo odbrane su postupili u interesu države Srbije.

Promocija knjige nije zabranjena u Beogradu. Štaviše, „Srebrenička podvala” već je jednom predstavljena na prošlogodišnjem sajmu knjiga, uz učešće recenzenata iz SANU. Ne verujem da bi ili da će bilo koreagovati ako se promocija knjige održi u nekom od mnogobrojnih tome primerenih prostora.

Da je sklonost ka cenzuri g. Fajgelju urođena, dakle teško izlečiva, govori činjenica da u raspravu uvodi Helsinšku povelju i tekstove gospođe Sonje Biserko. Zamera nam da nismo reagovali na neke njene stavove o žrtvama zločina počinjenih u ratovima devedesetih. Ja to nisam učinio jer slobodu misli i govora, osim kada pozivaju na nasilje, branim čak i kada se sa izrečenim stavovima duboko ne slažem. Za razliku od g. Fajgelja.

Miljenko Dereta

objavljeno: 17.04.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.