Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SFRJ, SRJ i SCG u muzeju

Beograd -- Pečati bivših i zastava poslednje federacije predati Muzeju istorije Jugoslavije.

Državni pečati SFRJ, SRJ i SCG, čuvani u sefu generalnog sekretara Saveta ministara, kao i zastava koja je spuštena pred Palatom Federacije, predati su u ponedeljak Muzeju istorije Jugoslavije, odnosno direktorki Muzeja Ljiljani Cetinić.

Igor Jovičić, bivši generalni sekretar Saveta ministara SCG, koji je na toj funkciji bio i čuvar državnog pečata, kaže za Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je reč o zastavi isticanoj pri posetama stranih državnika i predaje akreditiva, posle čijeg spuštanja je pred Palatom podignuta zastava Srbije.

Ljiljana Cetinić kaže da joj je žao što je čin predaje prošao diskretno, navodeći da je reč o predmetima koji su deo vremena i podsećajući da svaka demokratska država počiva na istoriji. Ipak, ti predmeti će do daljeg biti daleko od očiju javnosti. "Dok ne budemo imali stalnu postavku i dok na pravi način ne bude urađeno nešto što objektivno govori o vremenu u kom su ti predmeti bili u upotrebi, oni će ostati u muzejskom depou", kaže Ljiljana Cetinić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.