SAD – osveta globalizacije

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD – osveta globalizacije

Amerika ostaje najveća ekonomija, ali u znatno promenjenom svetu

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Erik Magikovski, mladi preduzetnik iz Silicijumske doline, ovih dana treba da otputuje u Kinu da bi tamo pregovarao o proizvodnji svog izuma, „pebl” („piljak”) ručnog sata koji je mnogo više od tradicionalnog instrumenta za pokazivanje vremena: komunicira sa mobilnim telefonom, pokazuje ko zove, meri puls i može da se programira za mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << drugih stvari.

To je projekt u koji je, na poziv preko interneta, svoje pare uložilo 67.000 ljudi, a već je, samo na osnovu slika prototipa, poručeno 85.000 primeraka. Koštaće oko 150 dolara i, naravno, proizvodiće se u Kini.

Kad je Obama prošle godine, na večeri koju je u Kaliforniji priredio za šefove informatičke industrije, pozivajući ih da svoju proizvodnju iz Kine vrate u zemlju, jedan od onih koji mu je objasnio zašto je to nemoguće, bio je tadašnji šef „Epla” Stiv Džobs (kome je to bilo jedno od poslednjih pojavljivanja, pre nego što je preminuo od retkog raka pankreasa). Ono što je potrebno proizvođačima modernih elektronskih uređaja, mobilnih telefona, kompjutera i sličnog – efikasnost, fleksibilnost, masovnost, brzo angažovanje radne snage – moguće je danas samo u fabrikama Kine.

U isto vreme, u već zahuktaloj izbornoj kampanji, iako su izbori tek u novembru, Obama kao jedno od postignuća svog prvog mandata ističe „reindustrijalizaciju” Amerike, uzimajući za primer automobilsku industriju. I zaista, mada su samo pre tri godine dva pripadnika detroitske „velike trojke” bankrotirala, a treći bio u ogromnim gubicima, „Dženeral motors”, „Ford” i „Krajsler” (čiji je većinski vlasnik u međuvremenu postao italijanski „Fijat”) danas su ponovo profitabilni.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 12.aprila. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Milan Mišić

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

SAD " osveta globalizacije

Izvor: B92, 20.Maj.2012, 15:50

Vašington -- Erik Magikovski, mladi preduzetnik iz Silicijumske doline, ovih dana treba da otputuje u Kinu da bi tamo pregovarao o proizvodnji svog izuma, "pebl" ("piljak")...Reč je o ručnom satu koji je mnogo više od tradicionalnog instrumenta za pokazivanje vremena: komunicira sa mobilnim telefonom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.