Izvor: Politika, 13.Maj.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi i Kinezi vežbaju u Sredozemlju

Da je Rusija 1999. godine imala modernu flotu sličnu današnjoj, Jugoslavija ne bi bila bombardovana, citira „Špigl” ruskog istoričara Sergeja Gorbačova

Rusija i Kina počele su prve zajedničke pomorske manevre u Sredozemlju. Kako je izvestio ruski medijski servis „Sputnjik”, pomorska vežba otvorena je na svečanosti u luci ruske Crnomorske flote Novorosijsk i trajaće u vodama Sredozemnog mora do 21. maja.

„U manevrima učestvuje po deset brodova različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << klasa sa obe strane”, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov. „Osnovni cilj manevara je uvežbavanje zaštite glavnih pomorskih puteva... Vežba nije direktno uperena protiv neke treće strane”, objasnio je Antonov.

Izveštavajući o ovom događaju u Sredozemnom moru, nemački „Špigl” piše: „Poruka Zapadu je jasna: prvi put ruski i kineski brodovi zajedno su na vežbi u Sredozemlju. Ovi desetodnevni manevri su, međutim, tek početak...”

Analitičar „Špigla” procenjuje da manevri nisu upereni protiv „neke treće strane, već direktno gađaju Vašington”. Rusija i Kina žele da prodube svoju vojnu saradnju, ali, istovremeno, i da ograniče uticaj SAD na svetskim morima.

„Špigl” podseća da su Sjedinjene Američke Države bile apsolutni pomorski gospodar Mediterana, navodeći da se u Napulju (Italija), gde je sedište američke Šeste flote, nalazi oko 40 ratnih brodova i 175 aviona.

Rusija i Kina teško mogu u ovom trenutku da značajnije promene ovakav odnos snaga u Mediteranu, ali sigurno šalju ozbiljnu poruku Vašingtonu. A u njoj se kaže da bi u budućnosti SAD mogle da dobiju ozbiljnu konkurenciju u Sredozemlju.

Kada se tome doda da Moskva i Peking nameravaju da jačaju saradnju svojih pomorskih snaga i na Dalekom istoku, jasno je da Vašington ima razloga da bude zabrinut. Konkretan dokaz: u avgustu su planirani zajednički pomorski manevri u Japanskom moru.

Analizirajući strateške planove Moskve, „Špigl” zaključuje da je „Sredozemno more u centru Putinove vizije da Rusija opet postane svetska sila”.

„Da je Rusija 1999. godine imala modernu flotu sličnu današnjoj, Jugoslavija ne bi bila bombardovana”, citira „Špigl” ruskog istoričara pomorstva Sergeja Gorbačova. I podseća da je „NATO tada u kosovskom ratu bombardovao Beograd, da je Rusija protestovala, ali su joj ruke bile vezane da bilo šta učini”.

Na kraju „Špigl” piše da Rusija ozbiljno traži potencijalne pomorske baze u Sredozemnom moru.

„Već dugo Moskva pregovara sa Kiprom o korišćenju pomorskih i kopnenih baza na ostrvu. Ispituje i mogućnost takve saradnje sa Egiptom”, navodi „Špigl”. Ruska ratna mornarica inače danas u Sredozemnom moru koristi samo sirijsku luku Tartus. Zbog toga Moskva stoji uz sirijskog lidera Bašara el Asada u građanskom ratu koji već četiri godine uništava ovu zemlju.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.