Romski jezik kao školski predmet u dvadeset škola u Vojvodini

Izvor: Politika, 03.Jan.2012, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romski jezik kao školski predmet u dvadeset škola u Vojvodini

Na Visokoj školi strukovnih studija u Vršcu već treću godinu se izvodi nastava na romskom jeziku za buduće vaspitače Rome

Školski predmet ,,romski jezik sa elementima nacionalne kulture” u Vojvodini je u nastavi od 1996. godine. Inicijator uvođenja ovog predmeta je romolog Trifun Dimić, u to vreme predsednik Matice romske. Obrovac i Tovariševo su prva mesta u kojima su đaci pohađali ovaj predmet, da bi od 1997. ista praksa bila primenjivana i u školi u Deronjama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Danas se romski jezik sa elementima nacionalne kulture izvodi u 20 škola u pokrajini. Nastavnici romskog jezika su kadrovi koji su završili odgovarajući seminar. Nastavom je obuhvaćeno oko 500 učenika od prvog do osmog razreda. Problem pohađanja ovog izbornog predmeta – jezika sa elementima nacionalne kulture – postavlja se godinama. Jer po zakonu svaka nacionalna manjina ima pravo da sluša nastavu na maternjem jeziku, međutim, u praksi je drugačije. Kad je reč o nastavi na romskom jeziku, problem je pre svega u tome što ne postoji stručni kadar koji bi mogao da izvodi ovu nastavu, zatim ne postoje udžbenici koji bi se koristili u nastavi, ne postoji ni dobra volja mnogih škola da pokrenu ove programe. Problem je i u tome što mnogi romski roditelji ne pridaju značaj izučavanju i negovanju romskog jezika i, na kraju, što ne postoji politička volja da se, i uz navedene teškoće, nastava na romskom jeziku ipak pokrene u svim školama u kojima za to postoji potreba.

Pedagoški asistent ne može biti istovremeno i ispomoć u redovnoj nastavi i nastavnik koji će podučavati decu romskom jeziku i kulturi. Potrebno je, dakle, da je se sa učenicima romske nacionalnosti u osnovnim školama izvodi nastava koja neće podrazumevati dopunsku nastavu matematike već negovanje i očuvanje jezika a samim tim i očuvanje kulturnog identiteta Roma.

Kad je reč o izučavanju romskog jezika na visokim školama i fakultetima u Srbiji, postoji primer dobre prakse na Visokoj školi strukovnih studija ,,Mihailo Palov” u Vršcu, na kojoj se već treću godinu izvodi nastava na romskom jeziku za buduće vaspitače Rome.

Studenti slušaju predmete romski jezik i književnost za decu na romskom jeziku. Prednost prilikom zapošljavanja u predškolskim ustanovama u kojima su pretežno romska deca imaće upravo ovi studenti jer su slušali nastavu na romskom jeziku. Nastavu pohađaju studenti iz Srbije kojima su obezbeđeni stipendija i smeštaj u studentskom domu. Jedina poteškoća u nastavi je nedostatak odgovarajuće literature na romskom jeziku što će, nadam se, biti prevaziđeno u sledećih nekoliko godina. Osim u Srbiji, romski jezik se izučava i na katedri Inalko univerziteta u Parizu, u Mađarskoj, Sloveniji, Rumuniji i još nekim zemljama.

Napredak u izučavanju romskog jezika u svetu postoji ali potrebno je još mnogo zalaganja i romske zajednice i državnih institucija da bi se romski jezik izučavao na univerzitetima u Srbiji jer ako želimo da sačuvamo identitet, moramo prvo sačuvati jezik.

Magistar književnosti, nastavnik za predmet romski jezik i književnost, Visoka škola strukovnih studija, Vršac

Marija Aleksandrović

objavljeno: 03.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.