„Rolingstonsi” protiv crne magije

Izvor: Politika, 07.Jun.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Rolingstonsi” protiv crne magije

U kompoziciji „Naklonost đavolu”, prema tvrdnji Mika Džegera, reč je o mračnoj strani koju svako od nas nosi skrivenu u sebi, a ne o promociji satanizma

Crna magija, okultizam, vera u mračne sile koje su skriveni deo naše duše i samo čekaju trenutak da izbiju na površinu... sve to prati običnog čoveka koji u muci savremenog života pokušava da se udene negde između sudbine, vere u Boga i pomenutog „mračnjaštva”.

Magija (crna ili bela, svejedno) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije proizvod savremenog doba, prati čoveka još od prvobitnih zajednica i plemenskih vračeva koji su, neretko, imali veći uticaj na saplemenike čak i od vrhovnog poglavice. Ali ni u današnjem vremenu nauke i modernih tehnologija magija nije nestala. Naprotiv, ugnezdila se i u rokenrolu.

Kao primer, navedimo samo svojevremene tvrdnje pojedinaca da ako se kompozicija čuvenih „Bitlsa” – „Revolucija br. 9” sa „Belog albuma” pusti unatraške, čuće se uzvici: „Pol je mrtav! Pol je mrtav!” Srećom Pol (Makartni) i dalje je živ i povremeno nas obraduje ponekom od predivnih balada.

Mnogo je rok kompozicija koje se bave crnom magijom. Već pomenuti „Bitlsi” su čak i jedan album nazvali: „Magično misteriozno putovanje”. Tu su i „Žene crne magije” čuvenog Santane, „Žena veštica” grupe „Igls”, „Veštičino obećanje” sastava „Džetro Tal” ili „Sezona veštica” kantautora Donovana...

Za divno čudo, rokeri tu magičnost, uglavnom, pripisuju ženama. Da li je to samo način da se muškarac dodvori nežnijem polu, ili je reč o definitivnom priznanju da su žene duhovno jače od muškaraca, može da se tumači prema ličnoj savesti i iskustvu.

U kompoziciji iz 1968. čuvenog britanskog benda „Rolingstonsi”, autori Kit Ričards i Mik Džeger obraćaju se muškoj magičnoj inkarnaciji – đavolu. Inspiraciju za tekst našli su u knjizi „Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova. U toj knjizi, đavo je „čovek bogat, i sa ukusom”. Prema tvrdnji Džegera reč je, pre svega, o mračnoj strani koju svako od nas nosi skrivenu u sebi, a ne o promociji satanizma.

Ipak vredi pomenuti da je tokom snimanja kompozicije u jednom trenutku reflektor u studiju eksplodirao i izazvao požar u kojem su izgoreli svi instrumenti grupe. Srećom, traka sa snimcima je ostala neoštećena.

Kit Ričards je svojevremeno govorio o „Naklonosti đavolu” sledećim rečima: „To je kompozicija koja podiže raspoloženje. U pitanju je prosto gledanje đavolu u lice. To je on, sve vreme. Ja sam lično imao veoma blizak kontakt sa Luciferom, sreo sam ga u nekoliko navrata. Ljudi pokušavaju da zlo pokopaju, nadajući se da će to da ih smiri, i ne osvrću se na njegov gadan izgled”.

„Naklonost đavolu” je jednako aktuelna danas kao i onog čuvenog 11. septembra u Njujorku. Nastala je u vreme velikih kolebanja i znakova prvog globalnog haosa od okončanja Drugog svetskog rata. Kao što pesma kaže: „Bejah tu i kada je Isus Hrist bio obuzet sumnjama i bolom. Potrudio sam se da Pilat opere ruke i zapečati svoju sudbinu...”

Po svoj prilici, „crna magija” će nas još dugo pratiti. Bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Naše je da je tučemo sopstvenim racionalizmom. Ako za to uopšte imamo snage.

Naklonost đavolu

Dozvolite da se predstavim

Bogat sam i imam dobar ukus

Muvam se uokolo već mnogo godina

Ukrao sam mnoge ljudske duše da bih ih proćerdao

Bejah tu i kada je Isus Hrist

Bio obuzet sumnjama i bolom

Potrudio sam se da Pilat

Opere ruke i zapečati svoju sudbinu

Drago mi je da vas upoznam

Pretpostavljam da pogađate moje ime

Ali ono što vas sigurno muči

Jeste priroda moje igre

Muvao sam se po Sankt Peterburgu

Kada sam shvatio da je vreme za promene

Ubio sam Cara i njegovu majku

Anastasija je vrištala od tuge

Upravljao sam tenkom

Stekao čin generala

Kada je izbio Blickrig

A tela se gubila u smradu

Gledao sam razdragano

Dok su se vaši kraljevi i kraljice

Decenijama otimali

O blago koje su stekli

Ja sam uzviknuo

Ko je ubio Kenedijeve?

Jer, nakon svega,

To smo bili vi i ja...

Da se predstavim,

Ja sam bogat čovek i dobrog ukusa

Postavljao sam zamke trubadurima

Ubijenim pre no što su stigli do Bombaja

I kao što je svaki policajac – kriminalac

A svi grešnici – sveci

Kao što je glava isto što i rep

Samo me zovite – Lucifer

Jer, potrebna mi je izvesna tajnovitost

Pa ako me sretnete

Pokažite malo pažnje

Malo simpatije i ukusa

Iskoristite dobro naučeno zvanično poštovanje

Ili ću vam isisati dušu

Reci bejbi, kako se zovem

Kaži dušo, možeš li da ga pogodiš

Reci bejbi, kako se zovem

Ju ću ti reći, a ti ćeš biti kriva...

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.