Rektor Kovačević predao dužnost Bumbašireviću

Izvor: Politika, 26.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rektor Kovačević predao dužnost Bumbašireviću

Fakulteti će ubuduće morati da vode statistiku prolaznosti na ispitima, odlučio Senat UB

Profesor dr Branko Kovačević predao je na jučerašnjoj svečanoj sednici Saveta i Senata Univerziteta u Beogradu, rektorske insignije (lanac) novoizabranom rektoru profesoru dr Vladimiru Bumbašireviću.

Primopredaji dužnosti u Kapetan Mišinom zdanju, prisustvovali su i stari i novi dekani fakulteta UB, profesori, studenti i predstavnici brojnih preduzeća, Ministarstva prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i lokalne samouprave, kojima je dr Kovačević uručio zahvalnice za podršku Univerzitetu u prethodnom periodu.

U svom poslednjem obraćanju kao rektor, dr Kovačević je rekao da je za ovih šest godina sa svojim timom pokušao da napravi moderan obrazovni sistem, da se studenti školuju za realan svet rada i da ubedi državu da je obrazovanje najvažnija investicija. Na tom putu, istakao je budući dekan Elektrotehničkog fakulteta, bilo je problema, ali i lepih stvari, od prve akreditacije, preko reforme do ulaska na Šangajsku listu 500 najboljih na svetu.

Akademik Bumbaširević je rekao da mu je čast što preuzima dužnost rektora ustanove koja više od dva veka obrazuje intelektualnu elitu našeg naroda i dodao da će se truditi da unapredi rad UB.

Ranije u toku dana, održana je i sednica Senata UB, na kojoj je usvojen izmenjen Pravilnik o polaganju i ocenjivanju na ispitu, kojim će ubuduće fakulteti biti u obavezi da vode statistiku o prolaznosti na ispitima i taj izveštaj dostave rektoru do 1. marta.

Fakulteti će biti dužni da razmotre uzroke loše prolaznosti na ispitima na kojima je prolaznost ispod 30 odsto i predlože mehanizme kojim će se rešiti ova pitanja.

Kako se čulo na sednici, u drugom upisnom roku, za 520 slobodnih mesta konkurisala su 552 kandidata. Na pojedinim fakultetima, školska godina je već počela, dok na drugima upis još nije završen, jer se čeka nostrifikacija svedočanstava stečenih u inostranstvu koju radi Ministarstvo prosvete.

U Rektoratu je juče održana i sednica Saveta UB, a kako je rekao profesor Kovačević, novi članovi ovog tela biće izabrani u decembru.

S. Gucijan

objavljeno: 27.09.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rektor Branko Kovačević predao dužnost Vladimiru Bumbašireviću

Izvor: StudentskiRadio.com, 27.Sep.2012, 19:05

Profesor dr Branko Kovačević predao je na jučerašnjoj svečanoj sednici Saveta i Senata Univerziteta u Beogradu, rektorske insignije (lanac) novoizabranom rektoru profesoru dr Vladimiru Bumbašireviću.

Nastavak na StudentskiRadio.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.