Izvor: B92, 19.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat bi počeo u Plavu

Beograd -- Akcija Orlov let policije Crne Gore sprovedena 9. septembra ovih dana doživljava nastavak, pišu Večernje novosti.

Dan uoči prvih izbora u nezavisnoj državi, u mestima Tuzi i Malesija uhapšeno je više osumnjičenih za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori. Zaplenjeni su ratni rekviziti.

Mediji su nedavno objavili izvode iz dnevnika koji je policija našla, a navodno ga je pisao Anton Sinaštaj, jedan od osumnjičenih, u kom je zabeleženo planiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružane pobune Albanaca na prostoru Malesije, Plava, Gusinja i Rožaja. Arsenal naoružanja očekivan je sa Kosova, a mobilizacija je trebalo da obuhvati oko 300 vojnika za Malesiju.

Dnevnik počinje planiranjem ratnog sukoba, koji je trebalo da izbije u avgustu, gde je za prvu fazu trebalo nabaviti 20 mitraljeza, bacača mina, zolja, tromblona, snajperskih pušaka i milion metaka. Rat je trebalo usredsrediti na Tuzi, a u pokret uključiti Bošnjake. Zapisano je i to da u Plavu i Gusinju postoji jaka snabdevena grupa koja je na sebe preuzela obavezu da počne pucnjavu, da bi posle nekoliko sati rat počeo na prostoru Malesije.

Kao prvi ciljevi navode se karaule, stanica policije i mostovi. Prema navodima u dnevniku, za ru akciju pripremalo se 12 generala i oko 100 mladića, dok bi članovi njihovih porodica u međuvremenu bili smešteni u apartmanima u Tirani, koje bi platio fond OVK.

Kao vojni komandanti navode se Zeke Dževat Hakjitia, Ethem Čeku i Naim Maljokuš. Sinaštaj u dnevniku piše o susretu s generalom Spiriom Butkom, koji mu je u Tirani izložio ekspoze za vojnu strategiju na prostoru Crne Gore. On se predstavio kao general koji je pripremao rat na Kosovu, Makedoniji i u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, navodeći osam gerilskih tačaka, a to su Podgorica, Tuzi, Plav, Gusinje, Rožaje, Bar, Ulcinj i Krajina, navodi se u dnevniku.

U operaciji Orlov let uhapšeno je 14 osumnjičenih za planiranje terorističkih akcija. Policija je saopštila da je ta grupa planirala da u terorističke akcije uključi i bivše pripadnike paravojnih formacija sa Kosova.

Deo oduzetog oružja nađen je u kućama osumnjičenih, a najveći deo bio je skriven u jednoj pećini u mestu Poprati, u Malesiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.