Raspruje li zvornički napad radikalizam u BiH

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspruje li zvornički napad radikalizam u BiH

Pošto je policija RS uhapsila 31 osobu zbog veze s terorizmom, u Sarajevu tvrde da vlasti Srpske zastrašuju bošnjačke povratnike

Banjaluka - Smrtonosni rafali Nerdina Ibrića ispaljeni na policajce u Zvorniku bili su okidač za brojne političke i radikalne pucnjeve koji se dve nedelje posle terorističkog akta svakodnevno beleže širom RS. Osim dve lažne dojave o bombi - u Zvorniku i Novom Gradu - kao i kačenja zastave Saudijske Arabije na saobraćajni znak u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gradu i mahanja zastavama Armije BiH na svadbi u Gradišci, zabeleženi su i slučajevi veličanja Ibrićevog ubilačkog pohoda, mahom na društvenim mrežama.

Pretnje su upućene i Bosanskohercegovačkoj radioteleviziji (BHRT) i to, kako je potvrdio Muhamed Bakarević, generalni direktor BHRT, sa porukom „dići ćemo zgradu BHRT-a u zrak”. Sve to, ali pre svega informacije o novim mogućim terorističkim napadima, za rezultat su imali akciju policije RS kodnog naziva „Ruben” u kojoj je prvobitno uhapšena 31 osoba, da bi pritvor u petak posle podne bio određen za njih osam.

U velikoj policijskoj akciji su, kako su izvestili mediji, pohapšene vehabije u RS, a zaplenjeno je na stotine komada različitog oružja, pušaka, bombi i eksplozivnih sredstava. Mediji u RS pišu kako su među zaplenjenim predmetima i računari, fantomke, maskirne uniforme, različita islamistička literatura kao i promotivni materijali za vrbovanje mladih za ulazak u vehabijske zajednice.

Ipak, iz pojedinih krugova ova akcija etiketirana je kao zastrašivanje bošnjačkih povratnika u RS. Prvobitno je Savet ministara BiH, kojim predsedava kadar Stranke demokratske akcije (SDA), zatražio hitnu pripremu informacije o hapšenjima u RS sa bezbednosnog aspekta i aspekta ugrožavanja ljudskih prava, kako ove akcije ne bi ugrozile povratak i bezbednost građana.

Kadrovi SDA za ovu policijsku akciju kažu da ona unosi nemir a Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) pita da li je akcija MUP-a RS uplašila političke pokrovitelje terorizma u BiH. Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH - čijeg oca Aliju Izetbegovića mnogi uticajni svetski eksperti nazivaju tvorcem sejanja terorističke klice u BiH – odmah po hapšenju je rekao da će SDA uhapšenima u policijskoj akciji angažovati advokate.

„Kad se stvar desila u Zvorniku, sad su počela širom RS hapšenja, gde većinom ljudi bez potrebe bivaju odvedeni”, smatra Izetbegović, što je za Vitomira Popovića, dekana Pravnog fakulteta u Banjaluci dokaz da SDA finansira ekstremni islamski terorizam.

Pometnju su tokom same akcije unosili i pojedini federalni mediji, tvrdeći kako je policija pretresala vrtiće i škole u Srebrenici i Potočarima, što je odmah MUP-a RS kategorički demantovao.

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da bošnjački političari u Sarajevu nemaju volje za borbu protiv radikalnog islama. „Zar je zamislivo da Bakir Izetbegović žali za nečim lošim u Srpskoj? Pa on to produkuje”, rekao je Dodik i naglasio da policijska akcija „Ruben” ni u kom slučaju nije uperena protiv Bošnjaka, nego je, naprotiv, usmerena na njihovu zaštitu, kao i zaštitu svih građana Srpske.

Slično Dodiku situaciju vide i svetski mediji koji nakon akcije Policije RS pišu da Islamska država regrutuje ratnike u BiH. Bi-bi-si ističe da je do hapšenja regrutera za ID došlo nakon što je naoružana osoba uz povik „Alahu ekber” pucala na Policijsku stanicu u Zvorniku, ubivši policajca. Bečki „Standard” piše da u etnički podeljenoj zemlji poput BiH ovakvi napadi mogu biti posebno opasni zbog moguće instrumentalizacije u političke svrhe. I „Njujork Tajms” je izvestio kako pojedini pretreseni domovi pripadaju islamskim ratnicima.

Izetbegovićevu reakciju objašnjava bivši potpredsednik FBiH Mirsad Kebo koji tvrdi da on i sadašnja struktura SDA nemaju snage za borbu protiv radikalizma, jer je deo upleten u dovođenje radikalnih islamista u BiH. Bezbednosni eksperti navode da su u akciji „Ruben” uhapšena i privedena lica koja se već nekoliko godina nalaze u evidencijama bezbednosnih agencija kao izvori terorističke pretnje, da su neki od njih bili na ratištima Sirije, Iraka i Avganistana, da su naoružani i fanatizovani.

Tvrde i da su, nakon terorističkog napada u Zvorniku, podigli nivo vlastite borbene gotovosti i pripremali nove napade na institucije Srpske. Podsećaju da su u javnosti poznata cela naselja koja funkcionišu potpuno van ustavnog poretka BiH, po strogim islamskim pravilima. Republika Srpska je u 13. Izveštaju upućenom pre nekoliko dana Savetu bezbednosti UN upozorila na opasnosti od terorizma u kom je posebno apostrofirano to što pojedini predstavnici OHR-a (kancelarije visokog predstavnika) tvrde kako u BiH nema potencijalne opasnosti od terorizma.

Na sve ovo odranije upozorava Gordon Bardoš, američki stručnjak za Balkan, koji je rekao da je još u maju 2007. naišao na nepobitne dokaze o upadima ekstremista u ovaj region koji će otvoriti balkanski front u svom globalnom džihadu.

Bardoš podseća i na to da su u januaru 2010. izraelski zvaničnici upozorili da je balkanski region sledeća destinacija globalnog džihada za stvaranje infrastrukture i regrutaciju. Objašnjava da se nastajanje i rast militantnog islamizma na Balkanu mogu pratiti kroz život i rad pokojnog predsednika BiH Alije Izetbegovića, koji u svom delu Islamska deklaracija - iz kog će kasnije sve proizaći - argumentuje da „nema mira ni koegzistencije između islamske vere i neislamskih društveno-političkih institucija”.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.