Radomir Ilić: Sudije i tužioce da postavlja predsednik, kao u Francuskoj

Izvor: Beta, 20.Jan.2020, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radomir Ilić: Sudije i tužioce da postavlja predsednik, kao u Francuskoj

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Srbija mora da promeni Ustav i "pravila igre", te da pravosudje mora da dobije eksternu kontrolu."Mi imamo primer Francuske gde sudstvo nije grana vlasti, već autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik", rekao je Ilić za tv Prva i dodao da je to primer "dobre prakse".Prema njegovim rečima, u Srbiji "umesto da predsednik postavlja sudije imamo one koji sede sa kriminalcima u hotelu Šumadija".Na pitanje da li bi to predstavljao politički pritisak, Ilić je rekao da je od političkog pritiska napravljena fama."Šta ćemo sa pritiskom drugih sudija, advokata, komšija", rekao je Ilić.Govoreći o slučaju Filipa Koraća, on je rekao da su tu postojala dva puta "da se istraga obustavi ili da se istraga prekine" i da se postavlja pitanje kakvi su sve motivi mogli da budu da budu da se donese odluka o obustavi.Kako je rekao, tužilaštvo i sudstvo su postali dva potpuno zatvorena sistema, a one koje je narod izabrao "niko ništa ne pita"."Sudije danas biraju sudije, sudije danas razrešavaju sudije. One koji je narod birao i koje su gradjani izabrali niko ništa ne pita", rekao je Ilić.Ocenio je da su sudstvo i tužilaštvo postale neodgovorne grane vlasti i ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Predsednik testira srpsko pravosuđe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2020

Predlog da srpsko pravosuđe dobije "eksternu kontrolu", koji je izneo državni sekretar u Ministarstvu pravde, ponovo otvara pitanje pritisaka na sudstvo.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.