Rade Božović: Treba da učimo od ruske politike prema islamskom i arapskom svetu

Izvor: Vostok.rs, 29.Dec.2023, 00:09

Rade Božović: Treba da učimo od ruske politike prema islamskom i arapskom svetu

On ukazuje na revolucionarno doba u kome ne samo da živimo, nego u njemu i aktivno učestvujemo, te posebno skreće pažnju na događaje kojima se ruši dosadašnja matrica zapadne dominacije. Razgovor počinje planetarno važnim događajima u Gazi i upozorava da je to lekcija i za nas:
– Događaji u Gazi imaju revolucionarni značaj. To nije borba samo za državu, već borba protiv političke oligarhije, protiv otimanja resursa i novca, koji se lukavo, na kraju, zamenjuje prikrivenim ili, bez stida, otvorenim vladanjem, upravljanjem resursima i ljudima. Sve je odavno iznad stvarnosti i liči na hologram. Mi treba da u svemu tome da prepoznamo stvarnost i borimo se na lokalnom planu za opasno koketiranje sa stranom politikom i moralom kod manjeg dela populacije, ali koja pokazuje tvrdoglavost i otvoreno služenje holivudskoj političkoj eliti.
Za razliku od Zapada koji je stvarao kolonijalne odnose, kako ocenjujete matrice Novog sveta koji oblikuju Rusija i Kina? Koje su važne tačke ruske politike prema Siriji, Emiratima i drugim velikim muslimanskim državama na kojima se kreira taj Novi svet i novi odnosi među državama, a koji bi bili zdravi i za Srbiju?
Matrica Rusije i arapskog sveta nije mnogo nova. Ruska politika prema arapskom, muslimanskom svetu već 150 godina pokazuje posvećivanje posebne pažnje arabistici. Imali su i ministra inostranih poslova arabistu, Primakova, a na kratko pomoćnika Sašu Zajceva, koga sam poznavao. Šezdesetih godina Bagdad je vrveo od ruskih arabista. Arapsko proleće, koje je u početku mirisalo na zimu, lagano se preoblikovalo, ali, nasuprot očekivanju Zapada, u sasvim suprotnu političku pojavu. Naša politika u poslednjih deset godina prema tom svetu kao da je izvukla valjane pouke. Mada je kroz tzv. nesvrstane, imala dobre repere. Trebalo je samo vratiti izgubljeno poverenje nametnuto zapadnom propagandom da je Srbija neprijatelj islama, Arapa. Dobar potez je bio i dodela ordena iračkom profesoru Džaferu el Mahdiju i njegovim aktivnostima da srpski narod prikaže u drugom svetlu…
Koliko je odnos Rusije i arapskog sveta važan za preoblikovanje globalne političke slike?
Bojim se da bitku za preoblikovanje sveta vode lokalni, kontrolisani ratovi i veliki novci koje u razna propagandna sredstva ulaže Zapad. Između ostalog, u žestoku medijsku propagandu i školske stipendije. Te sektore prvo treba slomiti, a za to je upotrebljiv i pomalo nesložni arapski svet. Ima se utisak da i sada jedan broj arapskih država, kao u onom vicu, daje žmigavac za levo, a skreće desno. Arapski svet zavisi i pomalo zapinje na pitanju Palestine. Front za preživljavanje Planete mora izađi kao pobednik iz dva rata koji se trenutno vode, i to što pre, da bi se izmenio svet. Što ratovi duže traju, prilike su sve neizvesnije, a doktrina Bžežinski-Kisindžer će delovati duže…
Kako će izgledati Novi svet koji se rađa, šta od njega očekujete?
Očekujem od Novog sveta koji se rađa – da će se srećno roditi na kraju. Očekujem pravedniji društveno-ekonomski sistem, koji treba da zameni svakojako nazivani kapitalizam. Treba da ljudskoj individui obezbedi dostojanstvo i po mogućstvu ravnopravniji život u zajednici. To je stara želja, još iz prvobitnih društava, naročito Hrišćanskog. Pa čak i u Islamu poznajemo takve pokrete, koji se pogrešno proglašavaju boljševičkim, iz ideoloških razloga, da bi se lakše obračunavalo sa idejama o egalitarizmu, ravnopravnom životu – koliko je to moguće u zajednici.
Kako ocenjujete poziciju Islama u Rusiji, a kako na Balkanu?
Rusija od 19. veka, od bogotražitelja, ima tendenciju za moralnim uzvišenjem čoveka. Rusija u filosofiji i antropologiji već 200 godina razmišlja o moralno-religioznom uskrsnuću, u literaturi barem sto  godina, ali je stvarnost malo drugačija. Rusija se još gradi u moralnom pogledu. Međutim, ruska politika, odnosno Putinova, u pogledu Islama mogla bi da posluži za ugled nama na Balkanu. Ne postoji samo tendencija održavanja dobrih odnosa sa islamskim državama, nego se unutar Ruske Federacije vidi uspešno izgrađivanje zajedničkog života bez obzira na religijska uverenja. Možemo od njih da učimo. Južni deo naše države su većinom muslimani i dobri odnosi Srbije sa muslimanskim svetom – konkretno, na primer, Turskom, sa kojom razvijamo saradnju, doprinose miru u samoj zemlji.
Kada je reč o BiH, nije lako predvideti neke stvari. Ipak, mislim da će razum nadvladati i da je budućnost u suživotu, toleranciji i dijalogu.
A kakav uticaj na Balkan ima Zapad u pogledu obezbeđivanja mira?
Bojim se da Zapad ima jak uticaj, i to preko jednog dela opozicije, koja srlja ili svesno radi u korist stranih interesa. Valja biti oprezan i voditi borbu, naravno ne fizičku, nego političku i duhovnu. Jedan deo inteligencije je zalutao i sa njom treba pažljivo voditi dijalog dok se ne dođe do rešenja.
 
Izvor: Diana Milošević / srbratstvo.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.