Izvor: Politika, 01.Nov.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pričom protiv uragana

Ništa se suštinski nije promenilo u globalnoj borbi za spasavanje našeg života na planeti, već se samo drže neke konferencije i prezentacije bez rezultata

Uragan Sendi je krenuo sa Kariba, pogodio već napaćeni Haiti, Kubu, pa istočnu obalu SAD. Kako se čini, učestalost i vrsta ovih uragana koji pogađaju taj deo sveta poslednjih godina nije slučajnost, već je moguće da su te vremenske nepogode posledica klimatskih promena.

Džim Kantori sa Vremenskog kanala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u gostima kod Dejvida Letermana objasnio da ne može samo jedna vremenska prilika da se poveže sa klimatskim promenama, ali šira slika, kao čudni razvoj uragana Sendi, snežna oluja prošle godine u SAD, topli talas u Rusiji i suše po svetu, sve to ukazuje na uticaj globalnog zagrevanja. Treba istaći sistemski, a ne direktni uticaj klimatskih promena. Otopljavanje lednika na polarnim kapama, podizanje nivoa okeana, menjanje struja, ti faktori su upleteni u razvoj događaja proteklih dana. Strašne fotografije sa istočne obale SAD ostavljaju začudni utisak slabosti čovekovih kreacija naspram siline vode i vetra. Jasno je da je potrebno prilagođavanje promenama u prirodi, kao na primer pomeranje stanovništva naseljenog uz istočnu obalu. Na primeru najbogatije zemlje sveta vidi se u kojoj meri je tok današnjeg života zavistan od struje, metroa, automobila. Život savremenog čoveka staje kada se prekine bilo koja karika tehnološkog lanca koji pokreće svakodnevicu stanovništva većeg dela sveta.

Za to vreme, predsednik Obama poziva na akciju. Nažalost, u vreme predizborne kampanje, sve to prolazi kroz filter medija i analitičara i počinje da liči na cirkus kada Bil Klinton koristi uragan kao argument u kampanji. Iako verujem da intimno to ne želi, Obama za sebe donekle ostvaruje marketing u medijskom svetu to jest svetu slika i privida, ali to je realnost kampanje. Iz medija se stiče utisak da je jedno od glavnih pitanja hoće li biti odloženi izbori u SAD. Gledano iz neke kosmičke perspektive, to je strašno kratkovido. No ono što više zabrinjava jeste priča protivnika teorije globalnog zagrevanja koji su uglavnom agitatori za novac koji potiče od nafte i uglja. Kandidat Mit Romni je finansiran od multimilijarderskog naftnog lobija kao i cela Republikanska partija, te onda naravno da ne priznaje globalno zagrevanje. Čak i da ga nije izazvao čovek (a ima puno osnova za tu tvrdnju), neodgovorno je negirati pojavu koju svako može da izmeri termometrom na balkonu.

Pominjem marketing i konstantno odbijanje SAD da se pridruži rešavanju problema jer mislim da je to vladajući princip u svetu danas. Ništa se suštinski nije promenilo u globalnoj borbi za spasavanje našeg života na planeti, već se samo drže neke konferencije i prezentacije bez rezultata. Tako se i u Srbiji ništa ne čini. Oliver Dulić, nezavisno od cele halabuke oko njega, hvalio se time kako ministarstvo imalo dobar marketing, promociju itd. Od toga nema ništa, nikakav veseli hipi stav u reklamama, nikakvo bla-bla-truć, nikakvo pozivanje na savest građana u vezi sa bacanjem đubreta, nikakve akcije na parče – samo sistemski zaokret može da popravi stanje vode, vazduha i zemlje u Srbiji. Mislim da oni koji su zlurado komentarisali uragan u SAD treba da se sete ovogodišnje suše u Srbiji. Da li znaju da je i to vremenska nepogoda, da li su svesni da će svet, pa i Srbija možda imati problem sa hranom?

Sumnjam u sposobnost vladajuće i dolazeće generacije političara da napravi radikalnu promenu. Za mnoge stvari je već kasno. Naviknuti na komfor života posle Drugog svetskog rata i zadojeni ideologijom krupnog kapitala, današnje svetske vođe vide zgodnu priliku u otapanju Severnog pola gde da se takmiče u kopanju nafte. Možda nas čeka nepodnošljiv život, širenje bolesti, glad, ali bar će se lepo zaraditi. Dok se mi bavimo dnevnopolitičkim tričarijama i ne pomišljamo da smo ugroženi, priroda oko nas se menja, a mi – kao da ne volimo svoju decu.

Diplomirao filozofiju i filmsku režiju na Kolumbija univerzitetu, Njujork

Igor Simić

objavljeno: 02.11.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.