Izvor: Politika, 28.Okt.2014, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Previranja u SDS-u

Udruženje „Stvaraoci Republike Srpske”, na čijem čelu je Momčilo Krajišnik, krivi rukovodstvo SDS-a za izborni poraz stranke

Od našeg dopisnika

Sarajevo –  Udruženje „Stvaraoci Republike Srpske” smatra da je Srpska demokratska stranka (SDS) na proteklim izborima doživela „težak poraz” i da odgovornost za to snosi prvenstveno njen lider Mladen Bosić, koji je „lošim rukovođenjem” i povlačenjem nekih „nepromišljenih poteza” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kumovao tom neuspehu.

Članovi udruženja, među kojima su i nekadašnji visokopozicionirani političari i pripadnici takozvanog prvog ešalona SDS-a iz devedesetih, mišljenja su da je aktuelno rukovodstvo SDS-a sa Bosićem na čelu nanelo „ogromnu štetu” toj stranci i da bi zbog toga „moralo da podnese ostavke”.

Bosić negira optužbe „starijih” partijskih kolega, kaže da „nije tačno da je SDS na izborima doživeo poraz”, te da je na sceni „rušenje aktuelnog rukovodstva SDS-a” na čemu, kako je naveo, radi predsednik udruženja Momčilo Krajišnik zajedno za predsednikom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

„Sada mi je jasno šta je u pozadini čitave te priče. Dodik već danima najavljuje smenu rukovodstva SDS-a i trebalo je da upravo vi budete inicijalna kapisla tog plana”, naglasio je Bosić u pismu Krajišniku, prenela je Beta.

Naveo je kako sve vreme otkako je na čelu SDS-a radi na tome da „ojača posrnulu stranku i povrati joj snagu”, koju je bila izgubila, između ostalog, i „zbog hipoteka i iz vremena kada su strankom vladali oni koji sada čine udruženje ’Stvaraoci RS’”.

„Dodikova namera jeste da oslabi političku konkurenciju, a posebno SDS, jer je svestan da ga čeka teško vreme, pošto dolaze na naplatu posledice loše politike iz prethodnih mandata. Nažalost, vi mu aktivno pomažete u tom planu”, napisao je Bosić.

Član udruženja „Stvaraoci RS” i Političkog saveta SDS-a Vojislav Maksimović u izjavi za „Pres RS” naveo je da je Bosić napravio veliki broj neoprostivih „grešaka u koracima”, te da se slaže sa većinom članova udruženja da je njegova kapitalna greška to što je za predsednika RS kandidovao Ognjena Tadića.

„Umesto što se skrivao od odgovornosti, bolje bi bilo da je Bosić izašao na crtu Miloradu Dodiku i pokušao da ga pobedi. Ovako je jedino uspeo da zapečati političku karijeru Ognjena Tadića, koji posle još jednog izbornog poraza nema budućnost u politici”, rekao je Maksimović.

Inače, Tadiću je ovo bila treća po redu neuspela trka za najvišu funkciju u RS, a jednom je poražen i u trci za srpskog člana Predsedništva BiH.

Drugi promašaj SDS-a, prema Maksimovićevim rečima, jeste i njegova podrška kandidaturi (lider PDP-a) Mladena Ivanića za srpskog člana Predsedništva BiH koji, kako kaže, još iz nekih ranijih vremena nosi epitet „zapadnog favorita i čoveka koji je blizak određenim stranim agenturama”.

„Umesto da se rešimo balasta PDP-a i kandidujemo svog kandidata koji bi sigurno pobedio, zbog kratkovidosti stranačkog rukovodstva ostali smo i bez te funkcije”, rekao je Maksimović.

D. Stanišić

objavljeno: 28.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.