Preminuo Ivo Brešan, tvorac dela “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”

Izvor: Telegraf.rs, 03.Jan.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Ivo Brešan, tvorac dela “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”

U Šibeniku u Hrvatskoj je u 81. godini preminuo profesor Ivo Brešan, jedan od najpoznatijih hrvatskih pisaca i scenarista, piše portal Teatar.hr.

Brešan je rođen u Vodicama, a u Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju i studirao slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je kao profesor u šibenskoj gimnaziji te postao u međuvremenu i ravnatelj Šibenskog kazališta. Godine 1955. počinje da piše, a prvi uspeh doživljava 1971. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << s delom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja". Ta predstava doživela je veliki uspeh i u Srbiji.

- Četrdeset i pet godina posle premijere "Hamlet" ne izlazi iz mode. Preko autorske agencije još mi stižu, i to vrlo često, zahtevi za postavljanjem teksta u mnogim evropskim pozorištima. Ta me drama presudno obeležola premda mislim da sam napisao i boljih tekstova - rekao je Brešan u januaru prošle godine za Slobodnu Dalmaciju.

Printskin: Youtube/sibeniknews

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo dramski pisac Ivo Brešan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jan.2017

U Šibeniku je u 81. godini preminuo profesor Ivo Brešan, jedan od najpopularnijih dramskih pisaca u Hrvatskoj. Rođen je u Vodicama 27. maja 1936., a u Šibeniku je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao srednjoškolski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izborna skupština Muzejskog društva Srbije, BG

Izvor: SEEcult.org, 03.Jan.2017

Vrsta dogadjaja:  Ostalo Datum:  Monday, December 4, 2017 - 12:00 Link:  http://www.mdsrbija.org Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd Izborna skupština MUZEJSKOG DRUŠTVA SRBIJE

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.