Preminuo Dejan Kosanović

Izvor: Politika, 11.Avg.2013, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Dejan Kosanović

Reditelj, istoričar filma, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, objavio je više od 300 članaka, eseja, studija i knjiga posvećenih istoriji jugoslovenske kinematografije

Jedan od najznačajnijih srpskih istoričara filma, prof. dr Dejan Kosanović preminuo je 8. avgusta u Beogradu, u 83. godini.

Rođen 1930. godine u Beogradu, diplomirao je filmsku režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu 1952. godine i bio jedan od prvih jugoslovenskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << diplomiranih reditelja.Apsolvirao je i Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Radio je na filmu, kao asistent režije mnogih stranih filmskih reditelja, najčešće u koprodukcijskim filmovima, ali i domaćih autora (u filmovima „Kapetan leši” Živorada Žike Mitrovića, „Ljubav i moda” Ljubomira Radičevića, „Dvoje” Aleksandra Petrovića...). Kao reditelj realizovao je 35 dokumentarnih dela („Đura Jakšić”, „Freske”, „Istina u okovima”, „Legenda o Stefanu Dečanskom”, „Opsada Beograda”...) i kratkometražnih filmova („Lenjin na markama”) i više od 200 dokumentarnih TV emisija za jugoslovenske i inostrane televizije – u Francuskoj i Nemačkoj, kao i za En-Bi-Si iz Sjedinjenih Američkih Država.

Istorijom jugoslovenskog filma bavio se od 1958. godine, kada je objavio prve tekstove iz ove oblasti. Od 1971. godine aktivno se bavio proučavanjem početnog perioda istorije kinematografije u jugoslovenskim zemljama i regionu. Doktorirao je 1983. godine sa tezom „Počeci kinematografije na tlu Jugoslavije 1986-1918”. Objavio je više od 300 članaka, eseja, studija i knjiga posvećenih istoriji jugoslovenske kinematografije u zemlji i inostranstvu, najvećim delom posvećenih ranoj filmskoj prošlosti. Knjige su mu objavljivane na srpskom, italijanskom, francuskom i engleskom jeziku. U okviru ovih izdanja utvrdio je i izneo javnosti na uvid veliki broj novootkrivenih podataka o našoj filmskoj prošlosti, a posebno se bavio istorijom nemog filma i kinematografskih delatnosti na tlu Jugoslavije.

„Svaka knjiga o istoriji kinematografije ili počecima filmske delatnosti na nekom prostoru trebalo bi da ima dvostruku funkciju: da se iz mraka zaborava izvuku imena ljudi koji su bili pioniri filma na određenoj teritoriji i da tekst bude podsticaj za neka dalja istraživanja što bi bio zadatak mladih istraživača koje zanima kulturna i filmska prošlost”, govorio je prof. Kosanović.

Od 1962. do 1995. godine predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je i penzionisan u zvanju redovnog profesora. Bio je šef katedre za Organizaciju filmske i TV proizvodnje (današnja katedra za Filmsku i TV produkciju) i dekan FDU od 1973. do 1975. godine. Bio je i direktor Festivala jugoslovenskog filma u Puli.

Poštujući njegovu želju, prof. Kosanović sahranjen je u najužem krugu porodice u Beogradu.

I. Aranđelović

objavljeno: 12.08.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.