Predstavnici Jedan od pet miliona sa rektrokom o zahtevu za smenu Siniše Malog i Univerzijadi

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2019, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici Jedan od pet miliona sa rektrokom o zahtevu za smenu Siniše Malog i Univerzijadi

Studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" razgovarali su sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović o zahtevu za razrešenje ministra finansija Siniše Malog zbog sporne doktorske disertacije, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Oni su rektorku podsetili na zahatv koji su uputili u julu da Rektorat zatraži od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da razreši ministarske dužnosti Malog kako bi se slučaj o njegovoj spornoj doktorskoj disertaciji rešio bez pritisaka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vlasti.

Sa rektorkom i studentskim predstavnicima su razgovarali i o predstojećoj Univerzijadi i problemima smeštaja studenata i ispitnih rokova koje ona nosi.

Predlog studenata "Jedan od pet miliona" bio je da se studentima koji učestvuju na Univerzijadi obezbede svi uslovi i dodatni rokovi, što redovni, što apsolventski, kako oni koji ne učestvuju ne bi bili oštećeni. Predlog Rektorata jeste dodatni rok na svim fakultetima, kao i promena kalendara nastave fakulteta.

Kako izmenjeni kalendari nastave i jedan dodatni rok nisu dovoljni da nadoknade sve što je izgubljeno, predlog "Jedan od pet miliona", je da se studentima koji ne učestvuju ne uvode izmene u rokovima, kalendarima i ostalim segmentima predavanja i obaveza koje postoje na fakultetima.

Navedeno je i da su apelovali da je predlog rešenja oko Univerzijade dobitak za sve studente.

"Studenti koji ne učestvuju i koji nisu zainteresovani mogu neometano da prate svoje studije i izvršavaju obaveze na svojim fakultetima, a učesnicima Univerzijade će biti obezbeđeno ono što su izgubili, i to dodatnim pogodnostima u vidu rokova i izmenjenog kalendara koji će važiti samo za te studente", navedeno je u saopštenju.

Kako je ocenjeno, država u tom slučaju pokazuje neodgovornost i nesposobnost da jedan takav događaj organizuje i sprovede.

"Ne smemo dozvoliti da akademska zajednica, studenti, profesori, asistenti i saradnici u nastavi budu taoci nesposobnosti države, korupcionističkih afera, zbog kojih, podsetimo se, Srbija nije bila učesnik na poslednjoj Univezijadi. Stoga je potrebno uvažiti i predložiti sva moguća rešenja, koja smo na sastanku i izneli", ističe se u saopštenju.

Evropske letnje univerzitetske igre održaće se u Beogradu od 12. do 25. jula iduće godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.