Izvor: Blic, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavite se, molim

Predstavite se, molim

Predstavite se, molim, a zatim dokažite da ste taj za koga se izdajete - smisao je brojnih haj-tek izuma na štandovima najvećeg svetskog sajma kompjuterske tehnike, čije se hale večeras zatvaraju za posetioce. Bezbednosni sistemi su hit 'Kamdeksa 2001' u Las Vegasu (12-19. 11). Najmanji broj od 2.000 izlagača se time bavi, ali teroristički napadi na Njujork i Vašington učinili su da izumi iz oblasti sigurnosti privlače najveću pažnju posetilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - do početka vikenda registrovano je blizu 200.000 prodatih ulaznica.

Agencija 'Rojters' javlja da najbolje poslove na sajmu sklapaju firme koje proizvode skenere za proveru otisaka prstiju i slika iz ličnih dokumenata. Mada tvorci te opreme tvrde da ona ni iz daleka nije dovoljna i da sama ne garantuje bezbednost, prosto su zasuti porudžbinama.

- Uskoro će bezbednosni sistemi biti svuda oko nas - kaže Lari Elison, direktor razvoja softverskog giganta 'Orakla' i izveštač 'Vol strit žurnala' sa sajma. - Proveravaće nas na svakom koraku, nadzirati u svakom trenutku tokom dana, na svakom mogućem poslu. Međutim, da bi svi ti sistemi bili efikasni, morali bi da budu povezani sa državnim i policijskim bazama podataka. Odluka o toj vrsti deobe podataka nije u nadležnosti kompjuterskih stručnjaka.

- Mi živimo za našu tehnologiju - poruka je Dika Brauna, direktora firme EDS koja je na 'Kamdeksu' prikazala najozbiljniji projekat obezbeđenja aerodroma - ali bezbednost je ipak posao za žive ljude, policajce.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.