Potrebno promeniti način predstavljanja žena u medijima

Izvor: N1 televizija, 11.Maj.2018, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno promeniti način predstavljanja žena u medijima

Način na koji su žene predstavljene u medijima u Srbiji trebalo bi menjati zajedničkim zalaganjem, jer je trenutno takav da ih degradira, ocenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Beogradu.

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar rekla je da ne treba prepustiti slučaju i dozvoliti da se "ta slika postepeno menja" već raditi na toj promeni odmah.

"Slika žene u medijima nikako nije kakva bi zapravo trebalo da bude, sada >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je seksistička, mizogena, žene prikazuje na degradirajući način, jer je važnije kako je obučena i očešljana, nego ono što zapravo govori", istakla je Lončar.

Prema njenim rečima, žene u Srbiji su vredne "sasvim drugačijeg predstavljanja i imaju šta da kažu i njihov glas treba da se čuje".

Lončar je istakla da su mediji "jedan od presudnih činilaca koji formira sliku žene u medijima, a koji stvara standard koji će mlade generacije prihvatiti i koji će želeti da slede".

"Mi ne želimo da mlade generacije obeležimo takvim stereotipnim stavovima", dodala je Lončar.

Predsednica Udruženja "Klub prvih žena" Diana Gligorijević kazala je da bi trebalo zainteresovati medije da ne predstavljaju stalno ženu kao žrtvu već kao uspešnu, ozbiljnu i poslovnu osobu.

Direktorka za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić ocenila je da bi trebalo raditi na promovisanju žene u preduzetništvu jer, kako je istakla, mnogo uspešnih žena može da svojim primerom podstakne druge.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.