Izvor: Politika, 04.Okt.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Balša Božović

Demokrata s genima otporaša

Slika mladog demonstranta sa uzdignutom pesnicom kojeg opkoljava grupa policajaca nije arhivska fotografija nekog aktiviste „Otpora” iz vremena petooktobarskih događaja već snimak poslanika i odbornika DS-a Balše Božovića sa njegovog tviter naloga, na najnovijem okupljanju protiv „Beograda na vodi”. Kad se doda i njegova poruka u kojoj piše da je na tom skupu „probijen prvi kordon”, čini se kao da on priziva eru protesta s kraja devedesetih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poistovećujući se sa liderima DOS-a.

Ali koliko god da se Balša Božović trudio da u glavnom gradu pokrene petooktobarsku volju za promenama, bar po anketama, demokratama je naprednjački rejting nedostižan. Njegov uticaj u DS-u jeste sve veći, ali da bi postao novi Dragan Đilas, moraće da taj ugled prenese na birače i savlada protivnika kojeg predloži SNS.

Za sada Božoviću svakako treba priznati da je jedan od retkih danas aktivnih demokrata koji je imao podršku čak trojice stranačkih šefova. Stasao je pod Borisom Tadićem, predvodeći Demokratsku omladinu Beograda, da bi u maju 2012. postao narodni poslanik. Dok je Đilas bio prvi čovek DS-a, Božović je imenovan za generalnog sekretara stranke, a zatim je sredinom 2013. pobedio Dragana Šutanovca na izborima za šefa beogradskog odbora. Konačno, danas, sa samo 32 godine, pod predsedništvom Bojana Pajtića jedan je od najaktivnijih demokrata.

Često je kao šef beogradskih demokrata kritikovao vladu, i to ne samo zbog „Beograda na vodi”. Ostala je upamćena njegova povika na Vučića tokom jedne skupštinske rasprave 2013. godine, kada ga je optužio da njegova vlast progoni Milicu Delević, te da je njenu porodicu izbacila iz zemlje. Mnogi su mu tada zamerili da je prešao granicu dobrog ukusa te da su njegova vika i način ophođenja potpuno neprimereni jednom poslaniku. Iz ovog okršaja nije izašao kao pobednik jer se ispostavilo da je upravo Vučić potpisao preporuku Delevićevoj za odlazak na funkciju u EBRD.

Božovićem su se često bavili i tabloidi, koji su podsećali da je funkcioner DS-a bio i njegov otac karatista Dragoslav Zeka Božović, prijatelj Zorana Đinđića, direktor sportskog centra „Tašmajdan”, a kasnije i kum Borisa Tadića. I najzad, od pre tri godine, direktor firme „Srbija nikl”. Tabloidi su zavirivali i u Božovićev privatni život. Početkom 2014. pisali su kako je u vezi sa Miom Zečević, ćerkom nekadašnjeg sekretara FK „Partizan” Žarka Zečevića.

Šta god da je tačno o njegovom ličnom životu, očito je da je Božović neko ko je mogao izbliza da posmatra promene u Srbiji od pre deceniju i po, iako je tada bio previše mlad da bi aktivno delovao. Ali, možda su baš i te uspomene iz tinejdžerskih dana jedan od razloga što se na 15. godišnjicu pobede DOS-a tako rado seća slavnih političkih predaka.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.