Pobeda Zvezde u Podgorici u meču za infarkt

Izvor: Politika, 26.Jan.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Zvezde u Podgorici u meču za infarkt

Budućnost i Crvena zvezda su pokazali zašto su trenutno dva najbolja tima u ABA ligi. Odigrale su vodeće ekipe regionalnog takmičenja odličan meč, koji je na kraju pripao Beograđanima

Kakav meč u Podgorici! Crvena zvezda je posle drame u finišu slavila protiv Budućnosti i prekinula neugodnu tradiciju poraza u dvorani „Morača”. I to na kakav način!

Počela je Crvena zvezda dobro, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najviše zahvaljujući Dženkinsu koji je nanizao osam poena crveno-beli su stekli početni kapital (15:11).

No, brzo se Budućnost vratila u igru, serijom od sedam poena je preokrenula (18:15). Da se domaći ne odlepe pobrinuo se odlični Cirbes, čijim poenima je Zvezda na isteku četvrtine prišla na pola koša zaostatka (24:23).

Novi poeni nemačkog centra, te trojka Lazića (jedina Zvezdina iz šest pokušaja u prvom poluvremenu), odveli su goste na „plus četiri” (30:26). Usledio je još jači odgovor Budućnosti, koja je ovoga puta vezala devet poena, u međuvremenu i uz tehničku grešku Radonjića (35:30).

Velike probleme pod košem Beograđanima je pravio njihov bivši igrač Vitkovac, a problem više pojavio se kad je Vilijams pred kraj poluvremena napravio treći faul.

Podgoričani su sve što im je rival „ponudio” znalački koristili, a kad je još jedan bivši Zvezdaš, Subotić, pogodio van linije 6,75, domaći su imali tada maksimalnih sedam poena suficita – 41:34.

Kad je Budućnost posle samo tri minuta trećeg kvartala povela sa 49:34, činilo se da Zvezdi nema spasa. Ali, tada se probudio Markus Vilijams. Uz podršku drugog Amerikanca u crveno-belom, Dženkinsa, gosti su se za tili čas vratili u igru (49:46).

Ali, nisu se na tome zaustavili. Budućnost je donekle u igri držao Ivanović, ali je Zvezda posle pet vezanih poena Mitrovića izjednačila (54:54). A tada je čas košarke domaćinu održao Vilijams!

Vezao je Zvezdin plej osam poena do kraja treće četvrtine, upravo za osam poena viška pred poslednjih period (62:54). Da nije bilo neverovatnog promašaja Dženkinsa prilikom pokušaja zakucavanja u kontri na startu četvrte četvrtine, možda bi gosti već tada prelomili.

Ovako, sevnula je serija Podgoričana, začinjena trojkom Subotića, pa je Radonjić morao da zatraži tajm-aut (62:59). Nije to urodilo plodom, vrlo brzo su domaći preokrenuli, opet dalekometnom trojkom Subotića (64:62).

Zvezda je vratila razliku sa tri vezana poena Cirbesa (65:64), pa je drama bila zagarantovana. Proradio je još jedan Zvezdin bivši prvotimac, Kuk je pogodio trojku, a Rejnolds nedugo potom tri od četiri bacanja bacanja (70:65).

Za sedam i po minuta Zvezda je dala samo tri poena, sva tri Cirbes! Nagrađena je Budućnost za hrabru igru neverovatnom trojkom Šehovića, iz okreta u poslednjoj sekundi napada (73:67).

Na minut i po do kraja Cirbes je pogodio dva bacanja i ostao jedini Zvezdin strelac u ovom periodu (73:69)! Sve do kontre koju je završio Kalinić, pa je Zvezda ponovo bila u igri (73:71).

Ali, tada je Zvezdu ponovo skupo koštala boljka koja se pojavljuje u poslednjih nekoliko mečeva, skok u odbrani. Šehović je pokupio loptu posle promašaja Rejnoldsa, a potom je pogodio oba bacanja (75:71).

Na 41 sekundu do kraja Cirbes je pogodio jedno bacanje (75:72). Budućnost je imala napad za pobedu, ali je Planinić napravio faul u napadu i dao šansu Zvezdi, 21,4 sekunde do isteka meča.

Odlučila se Budućnost za faul na Dženkinsu, koji je pogodio oba bacanja (75:74). Jovović je uzeo tajm-aut, 16 sekundi pre kraja. Zvezda je faulirala Kuka, koji je pogodio samo drugo bacanje (76:74).

Na šest sekundi pre kraja Vitkovac je grubo faulirao Vilijamsa, a Zvezdin Amerikanac je pogodio prvo i promašio drugo. Ali, prikrao se Kalinić, koji je iz odbojke ubacio loptu u koš (77:76).

Ostalo je toliko vremena da Rejnolds pokuša da donese trijumf Budućnosti, ali je njegov šut za tri poena u poslednjoj sekundi bio neprecizan. Zvezda je ostvarila i 19. trijumf u nizu, verovatno najvredniji ove sezone u ABA ligi.

Budućnost – Crvena zvezda 76:77 (24:23, 17:11, 13:28, 22:15)

Dvorana: „Morača”. Gledalaca: 4.500. Sudije: Sreten Radović, Matej Boltauzer, Tomislav Hordov.

BUDUĆNOST: Kuk 8, Šehović 9, Dašić 6, Planinić 9, Subotić 13, Čarapić, Vitkovac 7, Popović 1, Ivanović 5, Rejnolds 18, Paunić, Rikić.

CRVENA ZVEZDA: Vilijams 19, Rebić, Dangubić, Mitrović 8, Lazić 3, Blažič, Kalinić 6, Marjanović 6, Tejić, Dženkins 17, Jović, Cirbes 18.

Politika ONLINE

objavljeno: 26/01/2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

RADONJIĆ: Povređeni Vilijams nas je vratio u igru!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Jan.2015

Neverovatan meč odigrali su Budućnost i Crvena zvezda u derbiju 19. kola ABA lige. Meč dostojan lidera i drugoplasirane ekipe regionalnog takmičenja koji su crveno-beli dobili poenima iz odbojke Nikole Kalinića – 77:76. Međutim, strateg Zvezde Dejan Radonjić smatra da ne bi bilo nezasluženo...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.