Penzioneri pomažu svojoj deci

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri pomažu svojoj deci

Neumoljiva demografska statistika takođe svedoči da je prvi put u istoriji naše zemlje broj starijih od 65 godina premašio broj mlađih od 18 godina, a od 115 opština u Srbiji čak 111 spada u demografski stara područja

Epi­zo­de u ko­ji­ma pri­pad­ni­ci tre­ćeg do­ba vo­ze ka­bri­o­let, đu­ska­ju u sta­rač­kom do­mu i sa svo­jim unu­ci­ma ko­mu­ni­ci­ra­ju pre­ko skaj­pa po­sto­je sa­mo u re­klam­nim spo­to­vi­ma za ener­get­ska pi­ća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili u kre­di­ti­ma na­me­nje­nih tre­ćem do­bu. U re­al­no­sti, bro­je­vi ko­ji sli­ka­ju sta­tus sta­rih u na­šoj ze­mlji uoči 1. ok­to­bra, Me­đu­na­rod­nog da­na sta­rih oso­ba, sve­do­če da sva­ki de­se­ti sta­ri­ji su­gra­đa­nin ži­vi is­pod gra­ni­ce si­ro­ma­štva, vi­še od 11.000 oso­ba sta­ri­jih od 65 go­di­na pri­ma so­ci­jal­nu po­moć, go­to­vo po­la mi­li­o­na sta­rih oso­ba pri­ma mi­ni­mal­nu pen­zi­ju, a sa­mo je­dan pro­ce­nat sta­ri­jih oso­ba svo­je „zlat­no do­ba“ pro­vo­di u udob­no­sti ge­ron­to­lo­ških cen­ta­ra.

Broj jed­no­čla­nih sta­rač­kih do­ma­ćin­sta­va ra­su­tih po pa­di­na­ma su­rih pla­ni­na i iz­gu­blje­nih u br­di­ma is­toč­ne Sr­bi­je iz­mi­če svim sta­ti­sti­ka­ma, a upra­vo oni spa­da­ju u ka­te­go­ri­ju naj­u­gro­že­ni­jeg sta­nov­ni­štva u na­šoj ze­mlji. Ne­u­mo­lji­va de­mo­graf­ska sta­ti­sti­ka ta­ko­đe sve­do­či da je pr­vi put u isto­ri­ji na­še ze­mlje broj sta­ri­jih od 65 go­di­na pre­ma­šio broj mla­đih od 18 go­di­na, a od 115 op­šti­na u Sr­bi­ji čak 111 spa­da u de­mo­graf­ski sta­ra pod­ruč­ja.

Jo­van Kr­ko­ba­bić, mi­ni­star ra­da, za­po­šlja­va­nja i so­ci­jal­ne po­li­ti­ke, u raz­go­vo­ru za „Po­li­ti­ku“ pod­se­ća da je Sr­bi­ja – ze­mlja sa naj­sta­ri­jim sta­nov­ni­štvom u Evro­pi i is­ti­če da se u po­seb­no ne­po­volj­nom po­lo­ža­ju na­la­ze sta­ri ko­ji ži­ve u ru­ral­nim i pla­nin­skim kra­je­vi­ma na­še ze­mlje. Te­ško­ću nji­ho­vog ži­vlje­nja do­dat­no uslo­žnja­va či­nje­ni­ca da u nji­ho­vim do­mo­vi­ma, po­red iko­na sve­ta­ca, vi­se i fo­to­gra­fi­je de­ce i unu­ka ko­ji od­ra­sta­ju ne­gde da­le­ko i u po­se­tu do­la­ze ka­da je kr­sna sla­va ili škol­ski ras­pust, pa im je kom­ši­luk pr­vi „rod“ sa ko­jim de­le te­ško­će ži­vo­ta.

„Od­la­zak iz ro­di­telj­skog gne­zda i mi­gra­ci­ja po­to­ma­ka u grad, od­no­sno pre­ko gra­ni­ca ze­mlje u po­tra­zi za bo­ljim ži­vo­tom je­ste nor­mal­ni pro­ces i to je  pla­ne­tar­ni trend. Či­nje­ni­ca je da mno­ge po­ro­di­ce ko­je su svo­ju no­vu ži­vot­nu adre­su ’upi­sa­le’ iz­van gra­ni­ca ove ze­mlje, te­ško ži­ve i u ino­stran­stvu i ni­su u si­tu­a­ci­ji da fi­nan­sij­ski po­ma­žu svo­jim sta­rim ro­di­te­lji­ma, ali... Me­ni je u ži­vom pam­će­nju osta­la jed­na ba­ka iz Bo­si­le­gra­da ko­ja sva­ki dan pre­la­zi po par ki­lo­me­ta­ra da bi do­ne­la vo­du u ku­ću i či­ji sin je­di­nac ži­vi u Ne­mač­koj već dve de­ce­ni­je. Za tih dva­de­set go­di­na sa­mo dva pu­ta je maj­ci po­slao pi­smo. Na­ža­lost, i ka­da ži­ve u istom gra­du de­ca če­sto ne­ma­ju vre­me­na da obi­la­ze svo­je ro­di­te­lje, jer sve vi­še vre­me­na pro­vo­de na po­slu i za­u­ze­ti su bri­gom oko svo­je de­ce, ali ži­vot u za­ba­če­nim se­li­ma i na ob­ron­ci­ma pla­ni­na po­seb­no je su­rov”, po­ku­ša­va da na­đe raz­u­me­va­nje pr­vi čo­vek Mi­ni­star­stva ra­da i so­ci­jal­ne po­li­ti­ke.

On is­ti­če da je ve­li­ki broj sta­rih oso­ba zbog iz­ne­mo­glo­sti, bo­le­sti i in­va­lid­no­sti upu­ćen na ko­ri­šće­nje od­re­đe­nih uslu­ga so­ci­jal­ne za­šti­te, a po­da­ci go­vo­re da je od 413 so­ci­jal­nih uslu­ga u za­jed­ni­ci ko­je se fi­nan­si­ra­ju sa lo­kal­nog ni­voa – 141 na­me­nje­na sta­ri­jim ko­ri­sni­ci­ma. „To zna­či da u 82 lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve po­sto­ji po­moć i ne­ga u ku­ći za od­ra­sle i sta­ri­je, u 30 gra­do­va Sr­bi­je po­sto­je klu­bo­vi za sta­ri­je, u 20 lo­kal­nih sa­mo­u­pra­va ra­de dnev­ni bo­rav­ci za sta­ri­je, a u 12 op­šti­na po­sto­ji pri­hva­ti­li­šte za pri­pad­ni­ke tre­ćeg do­ba. Zva­nič­ni po­da­ci go­vo­re da se u Sr­bi­ji na­la­zi 46 dr­žav­nih do­mo­va u ko­ji­ma sta­rost pro­vo­di 9.085 oso­ba i 120 pri­vat­nih do­mo­va u ko­ji­ma je sme­šte­no 2.400 na­ših su­gra­đa­na. U pri­pre­mi je iz­grad­nja no­vih do­mo­va za sta­re“, ka­že Jo­van Kr­ko­ba­bić.

Re­zul­ta­ti an­ke­te „Ka­ko ži­ve pen­zi­o­ne­ri u Sr­bi­ji”, ko­ju su spro­ve­li vo­lon­te­ri Sin­di­ka­ta pen­zi­o­ne­ra Ne­za­vi­snost u dva­de­set gra­do­va u na­šoj ze­mlji, go­vo­re da zbog ve­li­ke ne­za­po­sle­no­sti i još ve­će stam­be­ne kri­ze, sko­ro 48 od­sto pen­zi­o­ne­ra po­ma­že svo­joj de­ci, a tek sva­koj de­se­toj sta­roj oso­bi po­ma­žu na­sled­ni­ci. Naš sa­go­vor­nik tu­žno kon­sta­tu­je da je u mno­gim do­ma­ćin­stvi­ma pen­zi­ja če­sto je­di­ni po­vod da unu­ci i de­ca do­đu u ku­ću, ali da su mno­ge ba­ke i de­ke ve­o­ma sreć­ne ka­da od svo­je skrom­ne pen­zi­je us­pe­ju da odvo­je ne­ki di­nar za unu­ke.  

Me­đu­tim, mit o po­ro­di­ci, kao naj­sna­žni­joj ka­ri­ja­ti­di srp­skog pa­tri­jar­hal­nog dru­štva, sna­žno pu­ca i pod re­zul­ta­ti­ma is­tra­ži­va­nja Cr­ve­nog kr­sta Sr­bi­je ko­ji sve­do­če da sko­ro sva­ka de­se­ta sta­ra oso­ba u na­šoj ze­mlji tr­pi zlo­sta­vlja­nje bli­žnjeg svog. Jo­van Kr­ko­ba­bić ka­že da je eko­nom­ska kri­za, či­ja nas bre­me pri­ti­ska vi­še od dve de­ce­ni­je, na­ža­lost po­re­me­ti­la od­no­se u broj­nim po­ro­di­ca­ma i uti­ca­la na po­rast na­si­lja u po­ro­dič­nom do­mu.   

„Moj sva­ko­dnev­ni po­sao je­ste da po­ma­žem so­ci­jal­no naj­u­gro­že­ni­jim ka­te­go­ri­ja­ma sta­nov­ni­štva – pre sve­ga sta­ri­ma i de­ci. Zbog to­ga smo tra­ži­li još oko se­dam mi­li­jar­di di­na­ra iz naj­no­vi­jeg re­ba­lan­sa bu­dže­ta, ko­je bi bi­le usme­re­ne za po­moć pen­zi­o­ne­ri­ma, po­ro­di­lja­ma i za deč­ju za­šti­tu. Re­ba­lan­som su obez­be­đe­ne če­ti­ri mi­li­jar­de di­na­ra za jed­no­krat­nu po­moć pen­zi­o­ne­ri­ma i dve i po mi­li­jar­de di­na­ra za so­ci­jal­no ugro­že­ne ka­te­go­ri­je sta­nov­ni­štva i ja ve­ru­jem da će dr­ža­va re­dov­no na­sta­vi­ti svo­ja so­ci­jal­na da­va­nja“, ka­že mi­ni­star ra­da, za­po­šlja­va­nja i so­ci­jal­ne po­li­ti­ke. 

Katarina Đorđević

objavljeno: 30.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.