Izvor: Politika, 05.Okt.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasne igre „letećih Iraca” u Beogradu

Jedna od najpopularnijih plesnih trupa na svetu „Lord of the Dance” gostuje 12. oktobra u Centru „Sava”

 Jedna od najpopularnijih plesnih trupa na svetu „Lord of the Dance” gostovaće 12. oktobra u Beogradu. „Leteći Irci”, kako ovu trupu najčešće nazivaju, posle godinu i po dana od poslednjeg nastupa u Beogradu, ovoga puta će publici u Centru „Sava” predstaviti novu predstavu „Opasne igre”.

Dve decenije otkako je irsko-američki plesač, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koreograf i muzičar Majkl Fletli upoznao svet sa irskim plesom, trupa „Lord of the Dance” se predstavlja sa novim muzičko-scenskim spektaklom, kojim pokazuje koliko je ovaj vid umetnosti uznapredovao. U predstavi „Opasne igre” Fletli je spojio nove plesove, najmoderniju vizuelnu tehnologiju, osvetljenje i zvuk i kostime i originalnu muziku.

Esenciju predstave čini večna borba između dobra i zla, ali dočarana na neobičan način. Gimnastičkim vratolomijama Mali Duh uvlači publiku u priču, a Don Dorka demonstrira okrutnost spram Gospodara. Fletli, kao Gospodar, vodi publiku na putovanje od početaka do trenutka kada predaje svoj talenat i harizmu genijalnom novom Gospodaru. Vrhunac predstave je duel između novog Gospodara i Dona Dorke, a pred publikom se, kao senzualna boginja Erin, pojavljuje i irska pevačica Nejdin Kojl, koja se proslavila kao deo popularne britanske ženske grupe „Girls Aloud” i izvodi originalne pesme kompozitora Gera Fahija.

„Leteći Irci”, za dvadesetak godina koliko postoje, prerasli su u profesionalnu organizaciju koju čine dve stalno aktivne trupe koje nastupaju širom sveta. Iako, po rečima osnivača i direktora Majkla Fletlija, ne predstavljaju deo pop-kulture, polazi im za rukom da, poput muzičkih zvezda, pune arene širom sveta i ruše rekorde po zaradi od turneja. Osim što „Lord of the Dance” oduševljavaju publiku diljem planete, Fletli je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao čovek sa najbržim nogama na svetu. Jednu od ranijih predstava izvodili su uzastopno 21 put u londonskoj Vembli areni, a svojevremeno su za samo deset dana uspeli da prodaju 250.000 ulaznica za turneju po Australiji. Tokom pet godina, koliko su nastupali u Las Vegasu, videlo ih je gotovo pola miliona ljudi.

Često su igrali i pred najvišim svetskim zvaničnicima, a do sada su gostovali u gotovo svim evropskim zemljama, Japanu, Tajvanu, Meksiku, Americi, Africi...

J. K. 

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lord of the Dance u Beogradu

Izvor: Domino Magazin, 06.Okt.2015, 11:22

12, oktobra u Sava Centru..Muzičko scenska senzacija LORD OF THE DANCE vraća se u Beograd sa novom spektakularnom predstavom „Opasne igre“. Ovaj spektakl, u umetničkom i tehničkom smislu do sada neviđen kod nas, održaće se 12. oktobra, u 20h, u Sava centru...Šou plesnog virtouza Majkla Fletlija...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.