Izvor: B92, 24.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka Suda BiH krajem marta

Beograd -- List Danas piše o toku tužbe za genocid biH protiv SCG, u iščekivanju odluke Ustavnog suda BiH o ustavnosti tužbe.

Sadik Ahmetović, potpredsednik SDA i poslanik Skupštine Republike Srpske, navodi da je Momčilo Krajišnik imao pravo i priliku 1996. godine da ospori tužbu jer je bio učesnik u kreiranju i pregovaranju o Dejtonskom sporazuma, ali nije ništa učinio.

"Ne vjerujem da, s obzirom na njegovu političku vještinu, nije znao kako osporiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovu tužbu. Vjerujem da je Krajišnik, u tom vremenu kada su bili narušeni odnosi između Slobodana Miloševića i RS zbog sankcija, htio da namjernim nezaustavljanjem procedure tužbe, ucjeni režim Miloševića", kaže Ahmetović.

Podsjećajući da je tužbu podnijela bivša Republika BiH u martu 1993. godine, i to bez saglasnosti i obaveštavanja predstavnika iz reda srpskog naroda, kao konstitutivnog, Borislav Paravac, član Predsedništva BiH, tvrdi da je "grubo prekršen Ustav BiH i ignorisana volja srpskog naroda i narušen princip ravnopravnosti jednakopravnih naroda".

Govoreći o dopuni tužbe 1998. godine, Paravac je istakao da je i tada osporen legitimitet jednog dijela BIH, odnosno Republike Srpske, te da, tvrdi on, BIH u političkom pogledu tuži samu sebe zbog navoda "da je RS nastala genocidom i etničkim čišćenjem".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.