Od Nadežde Petrović do Petera Paula Rubensa

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Nadežde Petrović do Petera Paula Rubensa

Ivan Tasovac, ministar kulture je u Galeriji Matice srpske u otvorio izložbe „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata” i „Rubensovi krugovi”

Novi Sad - Povodom 171. godišnjice od osnivanja Narodnog muzeja ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac juče je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu otvorio izložbe „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata” i „Rubensovi krugovi”. Ministar Tasovac je prethodno obišao Narodni muzej u Beogradu u kojem su u toku radovi na sanaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i rekonstrukciji.

Otvarajući izložbe u Matici srpskoj Tasovac je podvukao da saradnja dve srodne institucije predstavlja jačanje institucionalne saradnje. Ujedno je podsetio da je 7. maja otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji i da je prekjuče otvorena izložba u Muzeju istorije Jugoslavije povodom 70 godina pobede nad fašizmom i u šaljivom duhu rekao da će napraviti vizit karte na kojima će pisati „povoljno otvaram izložbe”. Ministar je istakao i značaj manifestacije „Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10” tokom koje su muzejske institucije Srbije besplatno otvorile svoja vrata.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković podsetila je na sve ono što je Narodni muzej uradio proteklih godinu danas: izložbe u zemlji, inostranstvu, izdavačka delatnost, bili su domaćini brojnih tribina, promocija, koncerata. Ona je istakla i da je sve što su postigli odraz sinhronog rada kolektiva muzeja, visoke profesionalnosti, uloženog znanja i iznad svega, entuzijazma koji „nesporno potvrđuje činjenicu da je Narodni muzej na dostojan način iznova potvrdio status ustanove od nacionalnog značaja i svoje visoko mesto u kulturnoj istoriji srpskog naroda”.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski kazala je da su želeli da kroz dve izložbe iz Narodnog muzeja u Beogradu predstave novosadskoj publici predan i hvale vredan rad stručnjaka nacionalnog muzeja, ali i raznovrsnost umetničkih kolekcija.

Na izložbi „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata” predstavljena su vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma: Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Milićevića iz kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja grada Beograda.

Njihovi životi i umetnost svetlosti trajno su prepleteni sa užasima i mrakom Velikog rata. Upravo su ti umetnici učinili iskorak ka savremenom umetničkom izrazu i njihov umetnički opus predstavlja početak moderne u Srbiji.

Centralno mesto izložbe „Rubensovi krugovi” zauzima slika „Dijanin povratak iz lova”, reprezentativno delo nastalo u radionici najznačajnijeg flamanskog majstora 17. veka Petera Paula Rubensa.

Pored te slike na izložbi su prikazana i dela četvorice flamanskih umetnika sa kojima je Rubens često sarađivao: „Portret devojčice” Kornelisa de Vosa, „Cveće” Jana Brojgela, „Portret Antonis van Dajka” nepoznatog umetnika i „Bitka konjanika” Sebastijana Vranksa koja će premijerno biti predstavljena novosadskoj publici.

Dodatak u odnosu na izložbu premijerno prikazanu u Beogradu 2014. godine, su i dela naših umetnika nastala kopiranjem Rubensovih slika, a koja se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske.

U pitanju su dela: „Tomirida sa Kirovom glavom” Stefana Gavrilovića i „Bahus” i dva crteža „Helena Furman” i "Poprsje čoveka” sa bradom Novaka Radonića.

Izložbe će u Galeriji Matice srpske biti otvorene do 5. jula, a tokom njihovog trajanja biće priređen sadržajan prateći program: svakodnevna kustoška vođenja, autorska i stručna tumačenja, predavanja i kreativne radionice za decu.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rekonstrukcija ide po planu

Izvor: Blic, 11.Maj.2015, 17:01

Ovo je poseban dan, u istoriji muzeja dugoj 171 godinu Narodni muzej nikada nije slavio godišnjicu rada na ovakav način, istakao je ministar kulture Ivan Tasovac...Narodni muzej u Beogradu juče je obeležio svoj dan, pa je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac obišao radove na sanaciji i adaptaciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.