Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Kosova do Kosova

Ljubljana -- Nada da je konačno došlo vreme da se srpska politika više zalaže za svoju korist no za tuđu štetu, objavljuju slovenačke Finance.

Proglašavanjem samostalne Crne Gore, na tlu nekadašnje SFRJ nastala je još jedna nova država i kada bude rešen status Kosova (čime će i konačno biti određene granice Srbije), proces raspadanja nekadašnje Jugoslavije biće i u političkom smislu završen, piše slovenački biznismen i bivši funkcioner SSOJ-a, Igor Lavš, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji živi i radi u Beogradu, za današnji broj lista Finance.

Lavš u komentaru pod naslovom "Cinični smešak Havijera Solane" piše i da je srpski predsednik Tadić očito shvatio da se svetu današnje međunarodne realpolitike radi pre svega o trgovanju i interesima, a da se čini da premijer Koštunica još uvek živi u vremenu koga odavno više nema.

"To se pokazalo i tokom nedavnih razgovora srpskog premijera sa evropskim visokim predstavnikom Havijerom Solanom, koga je Koštunica upozoravao na nužnost ravnopravnog i partnerskog odnosa između Srbije i EU, a rezultat njegovih zalaganja bio je samo ciničan Solanin smešak", piše Lavš i dodaje da Srbiji nesumnjivo treba modernizacija političke misli i ponašanja, posebno kada se radi o rešavanju spoljnopolitičkih pitanja i uspostavljanju njenog položaja u međunarodnoj zajednici, jer političke ideje iz prošlih vremena koje inače mogu biti sasvim upotrebljive i čak efikasne na domaćoj političkoj sceni, potpuno su bezvredne na međunarodnom parketu.

"Jasno je da će pregovori o konačnom statusu Kosova biti pre svega politička trgovina, a ne akademska rasprava, zasnovana na teoretskim načelima međunarodne politike ili davno zaboravljenim i prvobitnim elementima međunarodnog prava. Upravo tako je jasno da se predstavnici kosovskih Albanaca izuzetno dobro snalaze u vodama modernog političkog dogovaranja, sve od lobiranja i pridobijanja saveznika, do na kraju krajeva i upotrebljavanja moderne političke terminologije koja se dopada međunarodnim sagovornicima", objavljuju Finance.

Zbog toga se teba nadati da je konačno došlo vreme da srpska politika počne da se više zalaže za sopstvenu korist, a ne za tuđu štetu, piše Lavš i dodaje da je pokojni srpski premijer Zoran Đinđić bio jedan od retkih srpskih političara koji su bez problema prihvatali i razumeli načela kojima se u današnje vreme uređuju svetski odnosi i dodaje da predsednik Tadić pokušava da krene takvim putem, pri čemu je jako važno da samostalnu državu Srbiju vidi kao priliku za priču o uspehu, a ne kao posledicu nepravednih međunarodnih razmera ili čak protivsrpskih zavera.

"Pitanje je da li je u Srbiji, posle dve decenije najrazličitijih negativnih procesa, već nastupilo vreme za ostvarivanje novog, modernog i pre svega u budućnost usmerenog političkog programa", piše Igor Lavš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.