OVLAŠĆENJA VLADE U OSTAVCI

Izvor: Kurir, 09.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVLAŠĆENJA VLADE U OSTAVCI

BEOGRAD - Zakon o Vladi Srbije predviđa da vlada kojoj je prestao mandat obavlja samo tekuće poslove, ne predlaže zakone i druge opšte akte niti donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane, prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Zakonom o Vladi nije precizirano koje se okolnosti podrazumevaju pod „potrebom države“ niti ko odlučuje o njima.

Član 17 Zakona o Vladi precizira da vlada kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je prestao mandat ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Takođe, član vlade kome je mandat prestao usled prestanka mandata ima ista ovlašćenja kao član vlade koji je podneo ostavku. Vlada kojoj je prestao mandat ne može predsedniku Republike predložiti raspuštanje Narodne skupštine.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a prestaje prestankom mandata Narodne skupštine, izglasavanjem nepoverenja, neizglasavanjem poverenja, ostavkom vlade, izglasavanjem nepoverenja predsedniku vlade i ostavkom predsednika vlade.

Ustavom Srbije propisano je da predsednik Republike „može, na obrazloženi predlog vlade, raspustiti Narodnu skupštinu“. U tom slučaju, dužan je da raspiše vanredne parlamentarne izbore.[ antrfile ]

DANAS ODLUKA

Premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio je za danas sazivanje sednice Vlade, na kojoj bi trebalo da se utvrdi obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspusti Skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj.

Vlada Vojislava Koštunice izabrana je 14. maja 2007. godine nakon parlamentarnih izbora održanih 20. januara. Vladajuću većinu u parlamentu činili su Demokratska stranka, koalicija Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija i G17 plus.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.