OSKRNAVILI SU POTPUNO HRIŠĆANSKU CRKVU: Kada su vernici opet čuli zvona, naježili su se i nisu moglii da zaustave jecaje (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 16.Nov.2016, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSKRNAVILI SU POTPUNO HRIŠĆANSKU CRKVU: Kada su vernici opet čuli zvona, naježili su se i nisu moglii da zaustave jecaje (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Hrišćani su plakali kada su se vratili u svoje oslobođeno selo u Iraku i zatekli da je njihova lokalna crkva oskrnavljena od strane džihadista Islamske države.

Vernici su se vratili u crkvu Svetog Tadeja blizu grada Ninive u severnom Iraku po prvi put u nedelju, za molitvu, nakon dve godine pošto su iračke vojske očistile ovaj deo od terorističke grupe.

Međutim, kada su stigli u crkvu, videli su da je unutra sve uništeno uključujući i >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << statuu Device Marije.

Deo za ispovedanje je pretvoren u orman, grobnica je oskrnavljena, a crvene klupe za molitvu su spaljene. Dok je sveštenik Thabet Habib recitovao molitvu, zvuk polomljenog stakla dolazio od poda pod kojim su stajali vernici.

Foto: Tanjug/AP

Keramils, hrišćanski grad u severnom Iraku, pao je u ruke ISIS-a u avgustu 2014. godine, dva meseca nakon što su džihadisti zauzeli drugi najveći irački grad Mosul i okolinu, i naterali meštane da napuste svoja ognjišta.

Grad su oslobodile iračke snage pre tri nedelje u akciji oslobađanja Mosula, ali je tom akcijom osta kuća uništeno.

Foto: Tanjug/AP

Većina stanovnika antičkog asirskog grada, udaljenog oko 30 kilometara od Mosula, sada žive u kampovima u iračko-kurdskom regionu. Ostali su prebegli u okolne države, Evropu, SAD...

Oni koji su se vratili u nedelju i pristustvovali molitvi, obišli su i svoje kuće.

Foto: Tanjug/AP

Emocije su bile uzavrele kada su čulo zvono po prvi put nakon dve godine, a stojeći usred ruševina crkve, malo njih je verovalo u bolju budućnost.

- Bilo je verovatno, naježio sam se. Zvono za nas mnogo znači - rekao je Sahir Šamun, trener atletike koji je vozio četiri sata sa suprugom od turske granice kako bi video svoju kuću.

Foto: Tanjug/AP

Rekao je da oseća veliku tugu i da ne zna da li će se vratiti.

Hrišćani su nekada predstavljali značajnu manjinu u Iraku, ali se njihov broj smanjio od 2003. godine nakon invazije koalicije na čelu sa SAD, kada su emigrirali na Zapad kako bi izbegli nasilje.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.