O situaciji u Kievu

Izvor: Vostok.rs, 21.Feb.2014, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O situaciji u Kievu

21.02.2014. -

Prema rezultatima jučerašnjih pregovora vlasti i opozicije u Kijevu je bila doneta odluka da se specijalne jedinice vrate u svoje baze.

Da li se nešto promenilo u gradu? – pitali smo predsednika Skupštine dijaspore i Srba u tom regionu, društvenog delatnika Dragana Stanojevića, koji živi u centru Kijeva. Evo što nam je on ispričao.

- Situacija je posle krvavog dana gde je po različitim podacima preko 70 ljudi ubijeno mnogo i neuporedljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << mirnija. A mirnija je i zbog odluke koji su juče doneli da se specijalne jedinice i vojska mora povući sa centra u svoja odredišta, u svoje baze. I to se doživljava opozicijom kao pobeda. Policiju više ne možete skoro da vidite u blizini centra. Međutim koliko sada pratim izjave ostalih poslanika i političara, oni stavljaju pod sumnju legitimnost toga što je juče izglasano jer nije bio predsednik Vrhovne Rade i nisu bili poslanici ostalih frakcija. Viden je veliki broj demonstranata u centru, organizovana je zaštita demonstranata, proveravaju ko dolaze i ko odlaze. Demonstranti nastupaju na sceni, čuju se uzvici, čuju se petarde. Međutim nema više onog paljenja. Plamen se ugasio, zgrade više ne gore pa čak i gume koje su gušile faktički vazduh centra Kijeva danas ne gore.

Međutim, ako se mir na ulicama Kijeva sačuva, stanovnici grada će teško zaboraviti strašno krvoproliće. Dragan Stanojević se ne seća da bi se događaji u Kijevu razvijali tako dramatično.

- Večeras je sigurno bio najkrvaviji dan u istoriji nezavisne Ukrajine. Veliki je vio broj žrtava kako sa jedne tako i sa druge strane i veliki broj povređenih. Tako da mislim da su ova dva dana, posebno jučerašnji dan, jeustvari crni dan u istoriji nezavisnosti države Ukrajine. Ono što je dobro i što je pravilno je da sva ta ulična borba mora da pređe u borbu u parlamentu. To je jedina teritorija koja donosi takve odluke i rešava sudbinu ovog naroda, i po mogućnosti bez učešća nekih trećih snaga. Mislim da parlamentarci moraju da ipak imaju u vidu interesi celokupne države a ne samo jedne strane ako žele da realno smire situaciju i da spase ovu državu od daljeg sukobljavanja.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.