Novi simfonijski orkestar „Makris” održao premijerni koncert

Izvor: Politika, 01.Feb.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi simfonijski orkestar „Makris” održao premijerni koncert

Novi simfonijski orkestar „Makris”, pod upravom dirigenta i čembaliste Predraga Goste, sinoć je u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca priredio inauguracioni gala koncert. Na prvom koncertu ovog orkestra ljubitelji klasike uživali su u „Romeu i Juliji”, „Finlandiji”, „Fantastičnom valceru”, „Rumunskim narodnim igrama” i drugim delima poznatih autora evropskog i ruskog romantizma. Muzičari su izveli kompozicije Čajkovskog, Glinke, Sibelijusa, Bramsa, Elgara, Griga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Bartoka, a Gostin orkestar prvi put pred publikom u Srbiji je svirao i dela grčko-američkog kompozitora Andreasa Makrisa.

Audicije za ovaj orkestar, koje je priredila Nova beogradska opera, održane su u oktobru i novembru prošle godine, a orkestar je prve probe imao protekle nedelje.

Dirigent simfonijskog orkestra „Makris” rođen je u Beogradu, a obrazovao se u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Gosta je dirigovao Ruskim nacionalnim orkestrom iz Moskve, vašingtonskom Nacionalnom filharmonijom, orkestrom Ermitaža, Londonskim simfonijskim orkestrom... Osnovao je i Baroknu akademiju na kojoj podučava mlade muzičare. Kako je Predrag Gosta uoči koncerta najavio, orkestar „Makris” će izvoditi simfonijsku i opersku muziku i nastupaće uglavnom jednom mesečno.

Sinoćni koncert na Kolarcu priređen je uz podršku Beogradske filharmonije i američke fondacije „Makris”.

Karte za inauguracioni gala koncert, kao i nedavno za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prodavane su po simboličnoj ceni, kako bi što više sugrađana uživalo u još jednom kulturnom događaju.

D. A. – M. R. B.

objavljeno: 01.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.