Izvor: B92, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pomagač Ratka Mladića

Beograd -- U sudu potvrđeno da su pozivi upućeni četvorici bivših pripadnika Vojske, ali da ne postoje dokazi da su uredno primljeni.

Pored Aca Tomića, Nebojše Pavkovića i Branislava Puhala, istraga protiv jataka Ratka Mladića biće proširena na penzionisanog pukovnika Dragomira Krstovića, nezvanično saznaje Politika. Taj osumnjičeni se, prema našim informacijama, tereti da je pomagao Mladiću da se skriva u kasarni u Topčideru dok se nalazio na mestu zamenika, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potom i načelnika, I armije u Topčideru.

Ime Dragomira Krstovića prvi put je dospelo u javnost sredinom prošle godine, kada je bivši šef Bezbednosno-informativne agencije Goran Petrović izjavio da je BIA imala informaciju da je taj oficir bio zadužen za obezbeđenje Ratka Mladića do kraja 2002. U vezu s Mladićevim jatacima Krstović je doveden pri hapšenja Jova Đoga, sada prvooptuženog za pomaganje u skrivanju Mladića.

Pukovnik Krstović je rodom iz Goraždevca. Rat u Bosni ga je zatekao na službi u Sarajevu. Posle povlačenja jedinica JNA došao je u Kragujevac, gde je kasnije postao komandant bataljona remontne podrške. Kasnije je prekomandovan u Beograd, gde je do 1996. bio samostalni referent u Tehničkoj upravi Generalštaba. Potom postaje zamenik načelnika Tehničke službe I armije u Topčideru, a kasnije i načelnik te službe.

Tokom akcije NATO-a 1999. bio je angažovan na izradi maketa tenkova, aviona i raketnih sistema. Po završetku bombardovanja vratio se u I armiju, gde je postavljen za komandanta 608. pozadinske baze Generalštaba, a zatim na čelo komande logistike.

Kako Politika nezvanično saznaje, istraga za sada ne obuhvata bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Branka Krgu, Dragoljuba Ojdanića i Momčila Perišića. Kako je juče rečeno u II opštinskom sudu, u kom je vođena istraga protiv osoba koje su pomagale u skrivanju Mladića, pozivi za saslušanje upućeni su četvorici bivših pripadnika Vojske. Sagovornik lista, međutim, odbija da precizira o kome se radi i navodi da sud nema informaciju da su pozvane osobe uredno primile pozive.

Na suđenju optuženim Mladićevim jatacima, zamenik opštinskog tužioca Branko Stamenković u utorak je izjavio da je podneo zahtev za sprovođenje istrage protiv pet osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.