Izvor: B92, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nikitović zaustavljen zbog brzine"

Beograd -- Aleksandra Nikitovića, šefa kabineta premijera Vojislava Koštunice, preksinoć zaustavila policija zbog prekoračenja brzine.

Kako piše Blic, sutradan je komandira saobraćajne policije Slobodana Jocića na radnom stolu sačekalo rešenje o smeni. Jocićevo razrešenje je, međutim, na snazi bilo samo nekoliko sati. Prethodno je, prema naređenju iz vrha MUP-a, postupak protiv vozača Nikitovića obustavljen.

Patrola saobraćajne policije, kako saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Blic, pretprošle noći zaustavila je, u jednoj od beogradskih ulica, putnički automobil, od vozača su uzeta dokumenta zbog prekoračenja brzine više od 30 kilometara od dozvoljene, a saobraćajni policajac napisao je prekršajnu prijavu.

Nikitović je, kako saznaje Blic, odmah uzeo mobilni telefon i pozvao nekoga, razgovarao sve vreme dok mu je prijava pisana, a kada je završio razgovor, saobraćajni policajac mu je predao primerak prijave, vratio vozačku i saobraćajnu dozvolu i pitao ga šta je po zanimanju, na šta je Nikitović odgovorio: "Vladin službenik." Razgovor je na tome završen, ali epilog zaustavljanja Vladinog službenika usledio je tek sutra ujutro. Slobodana Jocića, komandira stanice Sever, čija je patrola zaustavila Nikitovića, po dolasku na posao zateklo je rešenje kojim se razrešava dužnosti.

U isto vreme, iz vrha saobraćajne policije MUP-a stiglo je naređenje o obustavi postupka protiv Nikitovićevog vozača. Tako je prekršajna prijava pocepana umesto da bude prosleđena sudiji. Samo nekoliko sati kasnije i posle telefonskih poziva redakcije Blica saobraćajnoj policiji u vezi sa slučajem Vladinog službenika Nikitovića, stiglo je novo naređenje, da Slobodan Jocić ostaje na funkciji komandira stanice Sever.

Šef kabineta premijera Srbije Aleksandar Nikitović izjavio je da je tačno da je na Pančevačkom putu, na mestu gde je ograničenje brzine 40 kilometara na čas, vozio 60. "Tačno je i da sam zbog toga, saglasno zakonu, platio novčanu kaznu. Te dve činjenice mogu lako da se dokažu i provere", rekao je Nikitović.

Još, međutim, nije jasno šta se desilo s prekršajnom prijavom. Nikitović tvrdi da ju je platio, Blic da je postupak obustavljen, a u MUPu-u kažu da je prijava protiv Nikitovića otišla u sud i on će biti kažnjen.

DS traži istragu

Demokratska stranka u saopštenju je navela da je od generalnog inspektora MUP-a Srbije Vladimira Božovića tražila da u skladu sa ovlašćenjima izvrši proveru tačnosti navedenih informacija. Demokratska stranka traži od Božovića da u najkraćem roku obavesti javnost o istinitosti navedenih informacija, o činjenicama koje su utvrđene, o tome ko je naredio a zatim vratio na dužnost Slobodana Jocića, ko je potpisao njegovu smenu, ko je naredio obustavljanje postupka protiv Nikitovića i da li će, ako bude dokazana istinitost navoda, biti primenjene mere protiv osoba koje su prekršile zakon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.