Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisno sudstvo(?)

Beograd -- Predlog ustava ograničava nezavisnost sudske vlasti, ali sudije će ipak biti pod političkom paskom.

Predlog ustava predviđa da sudije bira parlament, a kasnije sudski savet, koji takođe bira parlament. Demokratska praksa nalaže da takav savet bude biran iz redova strukovnih udruženja sudija, bez učešća vlade, a uz potvrdu parlamenta. Po novom predlogu, tužilaštvo postaje deo izvršne vlasti, mada bi trebalo da bude nezavisno čak i od sudova.

Član >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 152. novog ustava Srbije izričito zabranjuje političko delovanje sudija, a u Društvu sudija Srbije smatraju da takva formulacija ostavlja prostor za političko sankcionisanje mišljenja sudija. Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević pita gde je tu demokratija. "Taj član Ustava daje osnova za bojazan da će sudija koji izrekne bilo kakvu kritiku pravosuđa ili vlasti uopšte biti sankcionisan", kaže ona.

Društvo sudija Srbije smatra da bi trebalo da postoji ograničenje političkog angažmana sudija, i to zabrana članstva u političkim strankama. "Ali, nije dobro zabranjivati konstruktivnu kritiku stručnjaka. Ako sudija smatra da neke odluke političkih vlasti nisu dobre, ne sme mu biti uskraćivano pravo da to kaže", kaže Dragana Boljević.

Novi ustav predviđa i da mandati poslanika pripadaju strankama, što je suprotno odluci Ustavnog suda po kojoj su poslanici vlasnici mandata. "Kakva je sudbina poslanika ako bude pričao nešto što se stranci ne sviđa? Moraće da ode. Oni će biti vojnici svoje stranke ili neće biti poslanici. Gde je tu pravo poslanika kog je narod birao?", kaže ona.

Jovica Trkulja, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, takođe smatra da novi ustav dovodi sudije u težak položaj. "Izvršna vlast je proširila uticaj na pravosuđe, naročito kada je reč o izboru članova Vrhovnog saveta pravosuđa, Vrhovnog suda i Ustavnog suda", kaže Trkulja.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević zamera što je, po predlogu, imunitet sudija i javnog tužioca slabiji od imuniteta funkcionera. Po predlogu ustava, protiv poslanika ne može biti pokrenut krivični postupak bez odluke određenog organa, dok je to moguće u slučaju sudija i tužioca. "To nije principijelno jer Ustav proklamuje načelo podele vlasti. Ako je jedan nosilac vlasti manje zaštićen od onog drugog, u poslaničkim klupama, onda to nije dobro", tvrdi Ivošević.

Sagovornici Blica, uz iznete zamerke, saglasni su u oceni da je predlog novog ustava znatno bolji od važećeg i da dopušta lakšu promenu spornih odredaba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.