Izvor: Politika, 28.Okt.2014, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja venecuelanske kulture

Nedelja kulture Bolivarske Republike Venecuele u Srbiji svečano je otvorena u Etnografskom muzeju, koji zajedno sa Kulturnim centrom Novog Sada podržava ovaj program do 1. novembra.

Otpravnik poslova Venecuele u Beogradu Dija Nader de El-Andari, pozdravljajući mnogobrojne zvanice kazala je da se na ovaj način učvršćuju veze između dva naroda. Ovaj kulturni program prema njenoj oceni je i prilika za  međusobno upoznavanje i razmenu kulturnih tekovina, kao jačanje bratskih odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije i Venecuele.

Prikazana je i izložba „Umetnost i revolucija”. Postavku čini više od 40 slika i fotografija koje ističu važne  trenutke zabeležene prilikom poseta predsednika Uga Čavesa različitim zemljama i njegove susrete sa značajnim ličnostima. Postavka je obogaćena pejzažima Venecuele venecuelanskih slikara iz 19. i 20. veka. Tokom manifestacije biće izložene rukotvorine stanovništva Venecuele i prikazani dokumentarci „Južno od granice”, režisera Olivera Stouna i „Svirati i boriti se, Alberta Arvela. Ovo ostvarenje posvećeno je projektu „Sistem nacionalnih dečijih i omladinskih orkestara Venecuele’’.

Dija Nader de El-Andari govoreći o ovom programu kazala je da je u njega uključeno 300.000 dece različitih društvenih slojeva. To je priznao UNESKO ali i svetski dirigenti klasične muzike. Muzika je globalni jezik čovečanstva i način da se poboljša kvalitet života.

– Zahvaljujući muzici mnogi su otkrili svoj potencijal, a to je cilj projekta „Sistem nacionalnih dečijih i omladinskih orkestara Venecuele – kazala je otpravnica poslova.

Ona je podsetila da je ovaj društveni projekat započet u njenoj zemlji pre 39 godina i danas se primenjuje u više od 60 država. U tom projektu učestvuje više od četiri miliona dece spasene od delikvencije i napuštanja škola.

A. K.

objavljeno: 28.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.