Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Feb.2018, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje

Od svih skandaloznih vesti po kojima se Srbija razlikuje od ostatka sveta, čini se da je najskandaloznija bila ona iz Niša o posmrtnom pljačkanju sirotinje. Radna grupa koja je kontrolisala poslovanje niškog JKP “Gorica”, koje održava tamošnje groblje, ustanovila je da su takozvani socijalni slučajevi, odnosno siromašni ljudi, sahranjivani u ćebadima i sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad Niš iz budžeta plaćao po 24.000 dinara za pogrebnu opremu i sahranu dostojnu čoveka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Ova vest zasenila je i morbidnu činjenicu da su radnici spavali na groblju i hranili se onim što im udele na groblju jer mesecima nisu primali platu pošto “Gorica” konstantno pravi ogromne gubitke.

Zaista, vest nad kojom svako normalan mora da se zamisli. Da li smo toliko posrnuli da nekome može da padne na pamet da pljačka mrtve, koji su za života uglavnom već opljačkani. Kakav smo to narod?

Utešna je mogla da bude samo pomisao da je reč o nekom “nevaljalom pojedincu”, a još utešnije reči šefa Radne grupe Zorana Jovanovića, koji je poručio da su dokazi o ovoj malverzaciji i ogromnom manjku u kasi ovog pogrebnog preduzeća dostavljeni Skupštini Grada,Specijalnomtužilaštvuza organizovani kriminali policiji.

Ko god je, međutim, pomislio da će gradska vlast da smeni rukovodstvo “Gorice”, a organi gonjenja da ustanove da li je i ko otimao novac namenjen sahranama siromašnih, ovih dana doživeo je hladan tuš. Tužilaštvo i policija se nisu oglasili, a sudeći po izjavama nekih opozicionih većnika, dokazi o malverzacijama nisu ni stigli do gradonačelnika već su volšebno nestali iz Gradske kuće iako su dopune izveštaja Radne grupe uredno predate na pisarnici.

Ali ni to nije sve. Umesto da iz firme leti takozvani menadžment koji gomila gubitke i dozvoljava skandale sa sklepanim mrtvačkim sanducima, pre nekoliko dana otkaz dobija Rade Rašović, predsednik sindikata ASNS u “Gorici”, jer je ukazivao na ove malverzacije. Takozvani menadžment kao razlog za otkaz navodi da je“iznosio neistine u javnost, manipulisao, narušavao radnu disciplinu i kolegijalne odnose i time naneo štetu ugledu i radu preduzeća”.

Ovom nizu apsurda i bizarnosti vezanim za JKP “Gorica” dodajmo i mimikriju stranke koja je postavila osione direktorčiće. Rukovodiocima te stranke ovih dana usta su puna brige za radnike i sirotinju svake vrste. Ne pada im, međutim, na pamet da izreknu bilo kakvu sankciju drugovima koji su umešani u skandal sa pljačkanjem mrtvih socijalno ugroženih Nišlija. Valjda misle da im je sada svejedno. Nažalost, sve više je svejedno i živima. Slučaj “Gorica” nije izuzetak već pravilo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.