Najveća žurka na Balkanu - za najveće žrtve na Balkanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća žurka na Balkanu - za najveće žrtve na Balkanu

Pre neki dan ugledam ogroman bilbord sa likom folk pevača Acu Lukasa i najavu njegovog koncerta 11. jula! NAJVEĆA žurka na Balkanu na MALOM Kalemegdanu! 11. jula! Na 20 godina od NAJVEĆEG pojedinačnog zločina, jedinog sudski proglašenog genocidom u 90-im u Evropi - biće i na Balkanu - posle II svetskog rata!

I tu pamet stane. Stane ona i kad većina političara i na vlasti i van nje ne priznaje reč genocid (ne bi oni tu reč prihvatili za Srebrenicu, sve i da neko Oluju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zvanično nazove istim imenom).  Al' kad se niko od njih ne seti da na taj dan - pa nek' bude i po njihovom -  samo „strašnog zločina“ - nije ljudski praviti najveću žurku na Balkanu. E, tu pamet već proključa.

Da, Aca Lukas je simpatizer vladajuće stranke; da, pevao im je u kampanji; da, ima fanove po celoj Srbiji (a i po Hrvatskoj, čijom se zastavom na jednom koncertu ogrnuo, što je, da se razumemo, sasvim OK)... Ma, neka pravi koncerte svake nedelje, što se mene tiče, ali zašto 11. jula 2015?

Je li to odgovor ove vlasti na „spornu“ deklaraciju o Srebrenici; je li to „njet“ proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sećanja na žrtve Srebrenice; je li to prst u oko rodbini srebreničkih žrtava; je li to podsmevanje tim žrtvama; je li to lični izbor (čitaj: stav) pevača ili to nama vlasti saopštavaju svoj stav prema Srebrenici koji treba da razumemo mi, ne, naravno, oni u EU i svetu? Za njih nas zabole, bre! Neće nama neko diktirati kad da pravimo najveću žurku na Balkanu! Zato nas i cene – što imamo svoje JA. Ili šefovi JP Beogradska tvrđava na  Kalemgdanu, Teniskih terena Crvene zvezde, gradske vlasti, gradonačelnik lično ne znaju šta bi 11. jula 1995.? Ili ne razmišljaju o datumima?

Ili je, ipak, samo glupost?

Teško će biti ovo poslednje. Ali, ako jeste, još ima vremena za ispravku. Još ima vremena za izvinjenje zbog „nepromišljenog“ izbora datuma, još ima vremena za pomeranje. Karte će, naravno, važiti i za 13,14. ili bilo koji drugi juli, ove ili bilo koje godine.

Mislim da će se to teško dogoditi. Zato će biti zanimljivo videti ko će državu Srbiju predstavljati u prvom redu najveće žurke na Balkanu, njišući se u ritmu pesme Ljubav u doba kokaina, za koju je snimljen spot za istoimenu predstavu, kao „moj doprinos borbi protiv narkomanije, teške bolesti koja, nažalost, sve više uzima maha i odnosi živote”, kako reće pevač.

Jedna druga teška bolest je takođe poprimala maha i odnela hiljade života, ali onih koji nisu imali izbor, 11. jula 1995, g-dine Lukas i gospodo koja ovaj koncert aminovaste na dan 11. jula 2015.

Zanimljivo će biti i kako će se osećati neko će predstavljati (nadam se, ipak neko s vrha) državu Srbiju u Srebrenici, na pomenu najvećim žrtvama, u vreme najveće žurke na Balkanu.

Refren iz pomenute duetske pesme glasi - ona: „Živog sam te oplakala,

on: Ko će tebe da oplače!“

Zapitajte se, gore pomenuti i svi koji tamo odete, kad oznojeni i zadovoljni napustite najveću žurku na Balkanu, ko će naše žrtve da oplače!

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.