Izvor: Politika, 24.Apr.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada „Marko Miljanov” Novici Đuriću

Godišnju nagradu Udruženja književnika Crne Gore „Marko Miljanov” ove godine je dobio književnik, novinar i publicista Novica Đurić, dopisnik „Politike” iz Podgorice. On je ovo visoko književno priznanje dobio za knjigu proze „Roman ti pričam”, koju je krajem prošle godine objavila „Srpska književna zadruga”.

U predgovoru ove memoarske proze književnik Matija Bećković je zapisao: „Čovek je ono što pamti. To je istina o svakom smrtniku, pogotovo pesniku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ne može se znati po kom ključu je pamćenje nešto izdvojilo i zapečatilo, a nešto drugo izbrisalo, kao da ga nije ni bilo.

To je jedna od tajni našeg identiteta... Reč je o istinitim, ličnim doživljajima o kojima pesnik zna više od ikoga, zato ih i ispisuje, ne osvrćući se naokolo i ne ugledajući se ni na koga”.

Treba napomenuti da je u konkurenciji za ovo priznanje u oblasti literature i etike bilo dvadesetak naslova. Žiri je radio u sastavu: Milica Bakrač (predsednik), Vlado Popović i Ilija Lakušić. Nagrada će biti uručena 8. maja, ove godine, u 11 časova, na Medunu.

Z. R.

objavljeno: 24/04/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.