Nadežda Gaće: U ime naroda

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Dec.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadežda Gaće: U ime naroda

“Većina građana smatra da NIN nije trebalo da ukloni fotografiju s naslovne strane”, kažu jedne dnevne novine na osnovu svojih anketa na portalu i društvenim mrežama. “Srbija ne može da bude vojno neutralna”, poručuje jedna TV stanica, na osnovu ankete na svom portalu i društvenim mrežama.

“Građani su izglasali da se Stari savski most premesti u park Ušće”, kaže visoki gradski funkcioner, na osnovu ankete na sajtu grada. “Narod traži slobodu”, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jedan visoki crkveni velikodostojnik povodom antivladinih protesta u Crnoj Gori. “Narod traži ostavku Siniše Malog”, kaže jedan portal.

“Narod trži konkretne rezultate”, kaže jedan opozicioni političar u intervjuu za lokalnu televiziju. “Srpski narod traži pravo i pravdu, a dobija silu”, kaže jedan ugledni pisac. “Narod traži izbacivanje lepog Miće, Pink ćuti”, kaže jedan portal.

“Narod traži da se potpiše ugovor sa RTS-om jer se finansira od naših plata – da magarac neće da urla, vređa, spinuje, šizi i maltretira naše uši...” kaže opozicioni aktivista na Tviteru. “U ime svih građana čija je imovina nezakonito oduzeta, kao i imovina moje porodice, hitno tražim pravdu”, kaže prestolonaslednik Aleksandar u svom saopštenju za javnost. “Narod i opozicija su pre desetak dana rekli svoje i dali rok Vučiću”, kaže jedan opozicioni lider.

“Potpisali smo sporazum s narodom i nema odustajanja”, kaže mnogo opozicionih lidera. “Narod traži da se Vučić kruniše”, tvrdi se u jednom Youtube prilogu. “Bojkotom vraćamo poverenje naroda”, kaže opozicioni lider. “Nije teško vladati kada imate poverenje naroda”, uzvraća vlast...

Pozivanje na narod nije specijalitet Srbije, ali jeste omiljena uzrečica i argument mnogih koji se na ovaj ili onaj način bave politikom, bilo kao protagonisti, javni i slavski analitičari, novinari ili partijski aktivisti. “U ime naroda” standardan je uvod u sudske presude – i vidljivo je da je to sintagma koja nema veze sa bukvalnim značenjem jer se sudi u ime pravde i zakona, a sudije se postavljaju manje-više u administrativnim procedurama svuda u svedu. Ali dobro zvuči kada se nešto radi i urađeno pravda time da je narod taj za koga se radilo.

No, bilo bi lepo kada bi svi oni koji to govore (van sudske prakse, gde znamo da se radi o pravnoj sintagmi skoro bez značenja) pokušali da nas uvere da su u pravu preciziranjem čije stavove promovišu ili čiju podršku uživaju.

Mediji koji prave internet ankete nemaju narodni stav nego stav onih koji posećuju njihove portale, pa i tada je to stav te većine, a ne svih. Oni koji se bave politikom, pogotovu oni koji su na vlasti, ne mogu za sve da se pozivaju na narod, ali mogu da kažu da su na vlasti većinskom voljom birača koji su to pravo iskoristili, i tako je to dokle god se ne promeni vlast. Opozicija ima pravo da se poziva na delove naroda koji je podržavaju, pa kako god hoće to da preciziraju, ali nema većinski “narod” uz sebe – da ga ima, bila bi na vlasti.

Oni koji hoće neki svoji interes da proteraju pozivajući se na narod skoro su isti kao i oni koji hoće da se istera Lepi Mića iz nekog rijalitija. I recept Pinka u tim slučajevima je OK – ćuti. Ja bih možda još malo to pojačala – hajde da to i ne primećujemo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.