Nadežda Gaće: Referendumom do alibija

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadežda Gaće: Referendumom do alibija

Vikipedija kaže da je “referendum oblik neposredne demokratije, tj. oblik neposrednog učešća građana u vršenju državne vlasti i donošenja političkih odluka. Na referendumima građani se izjašnjavaju, neposredno i tajno, da li su za ili protiv određenog zakona, akta, političke ili druge odluke koje su već donesene ili se njihovo donošenje planira”.

Naravno, ima preciznijih, obuhvatnijih ili naučnijih definicija. Ali, sve se svode na činjenicu da je referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << oblik neposrednog odlučivanja građana, i to jeste tako, a ne kako je kod nas nekada bilo da se u samoupravljanju odlučuje “neposredno preko delegata”.

Referendumi treba po pravilu da potvrde ili odbace neku odluku ili da obavežu vlast da donese odluku u skladu sa rezultatom izjašnjavanja. Zemlja najčešćih referenduma je Švajcarska, i tamo se oni organizuju rutinski na veoma različite teme – od čisto političkih do potpuno ekonomskih. U sećanju nam je nedavni grčki referendum kojim je jedna politika Ciprasa, zamenjena drugom politikom Ciprasa.

Mi pamtimo referendume koji se nisu prenosili u obavezujuće odluke za vlast već su davali alibi vlastima po bivšoj Jugoslaviju da istraju na svojim projektima cepkanja države, ali je istina da referendumi na nacionalnom nivou nisu tako česti. Poslednji referendum koji je Srbija imala bio je o Ustavu. Uz punu podršku svih velikih stranaka i države, uz saglasnost sukobljenih stranačkih grupacija i poseban trud tada ne baš u prijateljskim odnosima predsednika i premijera Srbije – Ustav je prihvaćen nakon dva dana skupljanja glasova i uz mnoštvo priča o kreativnom brojanju glasova.

Sada se priča o referendumu protiv NATO. Mi smo već doneli jasnu parlamentarnu deklaraciju da je Srbija vojno neutralna. Uzgred, niko nam i ne nudi. Ali, mi hoćemo da se izjasnimo da nećemo tamo gde po pozitivnim propisima ne možemo i gde nas druga strana i ne zove. To jeste originalni doprinos upotrebi referenduma, ni nalik na ono kako Švajcarci to koriste, čak ne liči na opskurne referendume Grka ili na naše ratne ili naš ustavni. Ovaj bi bio najčudniji. Preventivan. Ili, ne daj bože iz ugla zagovornika referenduma, da građani kažu da hoće u NATO. Kako onda da objasnimo NATO-u da mora da nas prime, iako oni o tome nisu ni razmišljali?

Sa druge strane, mi smo potpisali ugovor sa Rusima da u paketu sa jeftinom prodajom NIS-a i skupom izgradnjom Južnog toka dodamo još pride pravo partnerima iz Rusije da jeftino eksploatišu našu naftu. I da nije jedino što je išlo nama donekle u prilog, Južni tok, otpalo, dogovor političara o ovako velikom ustupku bilo kome bio bi svakako predmet referenduma u Švajcarskoj. Kod nas nije, niti je išta od tema o kojima se Švajcarci izjašnjavaju, ali jeste NATO, iako imamo kao i Švajcarci odluku o vojnoj neutralnosti, pa jadne Švajcarce više niko o tome ništa ne pita.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.