Na nebu su indijski migovi

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2013, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na nebu su indijski migovi

05.04.2013. -

U Rusiji je počela modernizacija MiG-29 za RV Indije. Prvih šest mašina biće usavršeno u fabrici „Sokol“ u Nižnjem Novgorodu. Posle toga će još 63 MiG-29 biti modernizovano u indijskim preduzećima. Mig-29 koji su kupljeni krajem 80-ih i početkom 90-ih godina biće angažovani u sastavu RV Indije minimum do kraja naredne decenije.

Sovjetsko nasleđe

Pregovori o isporuci tadašnjih najnovijih lovaca MiG-29 za RV Indije vođeni su sredinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 80-ih godina. Indija je u periodu 1986-1995. godine dobila ukupno 80 lovaca. Indijsko rukovodstvo je ovaj posao smatralo vrlo značajnim. Trebalo je da se zahvaljujući njemu dovede u ravnotežu to što je Pakistan od SAD nabavio avione F-16A.

Međutim, krajem 90-ih godina MiG-29 se našao u senci grandioznog programa isporuke aviona Su-30. Ove teške višenamenske mašine danas predstavljaju osnovu udarne moći RV Indije. Ipak, MiG su i dalje na službi. Međutim, ugovor za isporuku MiG-29KUB je, kako se smatra, dao impuls za program modernizacije dvadeset devetke za indijske RV. Do sada su četiri mašine od isporučenih izgubljene u avionskim nesrećama. Još nekoliko je otpisano zbog istrošenosti. Odlučeno je da se ostale dorade.

Modernizacija indijskih lovaca MiG-29 do verzije MiG-29UPG vrši se po ugovoru koji je potpisan 2009. godine. Posao iznosi 900 miliona dolara. S ruske strane u programu učestvuje korporacija „MiG“. Zahvaljujući modernizaciji RV Indije računa se da će rok eksploatacije borbenih aviona produžiti na 40 godina. MiG treba da dobiju novu radioelektronsku opremu i radiolokacione stanice „Žuk-M“.

Ranije je saopšteno da po sporazumu između Indije i Rusije treba da bude modernizovano prvih deset aviona. Kao jedan od uslova programa navođeno je obezbeđenje kompatibilnosti nove avionske opreme i palubnih lovaca MiG-29K/KUB koje Indija dobija u okviru sporazuma za modernizaciju nosača aviona „Vikramaditja“. Prvi let modernizovanog MiG-29UPG obavljen je u februaru 2011. godine.

Novo lice MiG

Osnovni zadatak stvaranja modifikacije MiG-29UPG jeste dovođenje aviona do nivoa koji odgovara mogućnostima MiG-29K i MiG-29KUB, koji se i sad isporučuju za RV Indije. Osnovne modifikacije MiG-29 su predviđene samo za osvajanje nadmoći u vazduhu, dok će modernizovane imati mogućnost da napadaju brodove i nadzemne objekte – kako nepokretne, tako i one koji se nalaze u pokretu – u svako doba dana i noći, nezavisno od vremenskih uslova.

Avion će imati mogućnost da primeni kontrolisano oružje „vazduh-zemlja“. Osim toga, povećavaju se rezerve goriva i ugrađuje se oprema za dodatno točenje goriva u vazduhu. Ovo omogućava povećanje radijusa dejstva MiG-29 do 1000-1500 kilometara.

Nova oprema će omogućiti da se MiG-29 koristi zajedno s mašinama OKB „Suhoj“ koje Indija već ima, povećavajući efikasnost dejstava RV u celini.

Neki izvori dovode u sumnju neophodnost programa MiG-29UPG. Oni ukazuju na planove za isporuku 126 lovca Rafale za RV Indije. Međutim, prognozirane poteškoće u vezi s usvajanjem sklapanja Rafale po licenci i s njegovom primenom primoravaju Indiju da obrati veliku pažnju na održavanje borbenih mogućnosti mašina dobijenih 80-90-ih godina, uključujući MiG-29 i Mirage-2000.

Ilija Kramnik,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.