NUNS traži od premijerke Srbije da zaustavi adiministrativne pritiske na Južne vesti

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Apr.2018, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS traži od premijerke Srbije da zaustavi adiministrativne pritiske na Južne vesti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je zbog neuobičajene i iscrpljujuće poreske kontrole informativnog portala Južne vesti, koja traje više od pet meseci, zatražilo od premijerke Srbije Ane Brnabić da stane u odbranu novinarskih i medijskih sloboda kako bi se zaustavili administrativni pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija u Srbiji.

NUNS je u saopštenju naveo da će pismo namenjeno premijerki Ani Brnabić proslediti i Misiji OEBS, Savetu Evrope, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evropskoj komisiji, Evropskoj federaciji novinara i drugim međunarodnim organizacijama.

"Pozivamo Vas da kao najviši funkcioner u izvršnoj vlasti Republike stanete u odbranu novinarskih i medijskih sloboda, i preduzmete odgovarajuće korake kako bi se zaustavili administrativni pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija u Srbiji", navodi se u pismu koje je potpisao predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

Kako razlog za obraćanje premijerki, u pismu se navode pritisci na informativni portal Južne vesti sa sedištem u Nišu, čija redakcija je duže od pet meseci izložena neobjašnjivim poreskim kontrolama, peti put za poslednjih pet godina, što navodi na sumnju da je, zapravo, reč o svojevrsnom pritisku na najčitaniji portal na jugu Srbije.

Zaposleni u tom mediju, kako se navodi, ubeđeni su da su česte kontrole, koje u velikoj meri ometaju njihov rad, motivisane nezadovoljstvom lokalnih vlasti zbog kritičkog izveštavanja Južnih vesti.

"Veruju da su u pitanju politički motivisane kontrole koje se obavljaju po nalozima ljudi iz samog vrha gradskih vlasti u Nišu", navodi se u pismu.

U pismu se navodi da se Južne vesti, čiji su novinari osvajali prestižne nagrade za istraživačko novinarstvo, kontinuirano suočavaju sa ozbiljnim problemima, jer se novinarima preti, česte su i tužbe, glavni urednik je bio praćen i tajno sniman.

Navodi se da lokalne samoprave na jugu Srbije prilikom javnih konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja redovno zaobilaze Južne vesti, a vrši se i pritisak na firme koji se oglašavaju na portalu.

"Poreski inspektori prvi put su došli u Južne vesti 2013. godine i čak osam meseci pregledali finansijsku dokumentaciju. Naredne, 2014. godine inspekcije su još dva puta proveravale njihovo poslovanje: najpre je utvrđivano da li se u redakciji koriste legalni softveri, a zatim je zahtevano da se objasni poslovni odnos sa nekim od njihovih klijenata – firmi koje su poslovni partneri programerske firme Simplicity, koja je vlasnik portala Južne vesti", navodi se u pismu.

Dodaje se da je u novembru prošle godine usledila nova kontrola kada dve poreske inspekcije paralelno prolaze kroz finansijsku dokumentaciju Južnih vesti.

"Dok su prethodne inspekcije imale prilično konkretne naloge i relativno kratke vremenske periode za predmet kontrole, ova poslednja obuhvata period od 2009. godine kada je nastala ta medijska kuća. Kao i kod prethodnih, navodne anonimne prijave su formalan razlog dolaska poslednje inspekcije koja traje već duže od pet meseci", piše u pismu.

Ističući da da poreski organi nisu otkrili nijedan problem u poslovanju tog medija što je dodatni razlog za sumnje u stvarne motive čestih, dugih, iscrpljujućih inspekcija, NUNS je naveo i da poreska inspekcija nije odgovorila na zahteve Južnih vesti da saznaju da li se na isti ili sličan način proverava poslovanje drugih medija.

Podsećamo da je poslednjih godina bilo nekoliko slučajeva da su poreski organi na nauobičajen način kontrolisali medije koji su kritički izveštavali o funkcionisanju vlasti, navodi se u pismu.

"Zloupotreba poreskih organa za obračun sa 'nepodobnim' medijima kao da postaje novi oblik pritiska, što je, podsećamo, navedeno i u poslednjem izveštaju Fridom Hausa", navodi se u pismu Ani Brnabić.

"U pomenutom izveštaju Fridom Hausa za ovu godinu ocenjuje se da je u Srbiji silazni trend demokratije, između ostalog i zbog pokušaja da se kritički novinari oslabe proizvoljnim poreskim istragama, uskraćivanjem prihoda od oglašavanja i direktnim zastrašivanjem", dodaje se u pismu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

NUNS: Premijerka da stane u odbranu medijskih sloboda

Izvor: N1 televizija, 11.Apr.2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je zbog neuobičajene i iscrpljujuće poreske kontrole informativnog portala Južne vesti, koja traje više od pet meseci, zatražilo od premijerke Srbije Ane Brnabić da stane u odbranu novinarskih i medijskih sloboda kako bi se zaustavili administrativni...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.