Izvor: Politika, 02.Maj.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Suprotstaviti se daljem unižavanju novinarske profesije

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je medijske poslenike da se sutra uključe u međunarodnu akciju „Pet minuta gromoglasne tišine” i da se „zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije i učine sve kako bi unapredili ugled novinarstva i vratili poverenje građana”.

Povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, NUNS je u proglasu pozvao sve novinare i elektronske medije da sutra u 11.55 sati isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << akciji „Pet minuta gromoglasne tišine” kako bi „najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji”.

„Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika”, navode iz NUNS-a.

Vlast i država su, kako se ističe, dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

Novo medijsko zakonodavstvo, dodaje se, mora zaživeti kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

NUNS tvrdi i da o stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca, navodeći da je u prošloj godini, stotine medijskih radnika ostalo bez posla, dok se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju ponižavajuće niske zarade.

NUNS navodi da se, prema izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF) za 2014. godinu, na svetskoj listi po slobodi medija Srbija nalazi na 67. mestu od ukupno 180 zemalja.

„Vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija. Razvoj medijske situacije ne vodi ka željenom, evropskom cilju. Da bi se stvari popravile, potreban je stalni pritisak javnosti, ali i spremnost civilnog društva i novinara da se neprekidno bore za slobodu medija, ukazuje RSF”, naveo je NUNS.

To medijsko udruženje prenosi i da su prema najnovijim podacima Međunarodne federacije novinare (IFJ), od početka 2015. godine u svetu ubijena 44 novinara.

„Ukazujući na 'sramotne neuspehe vlada da krivično gone ubice', IFJ poziva ljude širom planete da nedelju 3. maja posveti sećanju na ubijene novinara”, zaključio je NUNS.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suprotstavimo se daljem unižavanju profesije

Izvor: Akter, 02.Maj.2015

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, pozvalo je danas sve medijske radnike da se zajedno suprotstave "daljem unižavanju profesije" i učine sve kako bi se unapredio ugled novinarstva i vratilo poverenje građana..NUNS je pozvao novinare i elektronske...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.