NBS: Bez privrednog rasta u ovoj godini

Izvor: Politika, 15.Avg.2012, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Bez privrednog rasta u ovoj godini

BEOGRAD  - Narodna banka Srbije (NBS) izmenila je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije naniže, i to sa 0,5 odsto na minus 0,5 odsto za ovu godinu.

''Pad poljoprivredne proizvodnje zbog suše i pogoršane perspektive privrednog rasta zone evra doveli su do revizije prognoza rasta BDP Srbije naniže, i to sa 0,5 na minus 0,5 odsto za 2012. godinu, odnosno sa tri odsto na 2,5 odsto za 2013. godinu'', rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor Sektora za monetarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << analizu i statistiku NBS Branko Hinić.

''Neizvesnost u zoni evra uz pogoršane perspektive globalnog privrednog rasta, povećana ekspanzivnost fiskalne politike od početka godine, rast premije rizika i pogoršanje kreditnog rejting Srbije, kao i nepovoljna kretanja u svetskoj i domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji faktori su koji u isto vreme povećavaju inflatorne pritiske i negativno utiču na privredni rast u Srbiji'', rekao je Hinić.

On je naveo da je najbolji način da vlada i Centralna banka doprinesu poboljšanju privrednog ambijenta, da vode politiku koja obezbeđuje dugoročnu makroekonomsku stabilnost.

Takva politika podrazumeva održiv nivo javnog duga, stabilnost cena na srednji rok, kao i stabilan i otporan finansijski sistem.

Prema njegovim rečima, dugotrajna suša će po svemu sudeći ostaviti velike posledice po ovogodišnji poljoprivredni rod, pre svega kukuruza, koji je naš glavni izvozni poljoprivredni proizvod.

To će, naglasio je, s obzirom na učešće poljoprivredne proizvodnju BDP i izvozu imati negativan uticaj na ekonomsku i spoljnotrgovinsku aktivnost u narednom periodu.

Pored toga, istakao je Hinić, niži očekivani privredni rast zone evra u narednoj godini, negativno će se odraziti na investicionu aktivnosti i tražnju za našim izvoznim proizvodima.

Očekuje se da nastavak rasta stope nezaposlenosti, koja je u aprilu dosegla 25,5 odsto i nizak rast realnih primanja stanovništva imaju još neko vreme negativan uticaj na ličnu potrošnju, kao i na izvoz potrošnih dobara.

Kako su precizirali u NBS, pred novoformiranom vladom stoji pre svega zadatak da usvoji mere kojima bi se budžetski deficit i javni dug u srednjem roku vratili u okvire predviđene fiskalnim pravilima.

U Narodnoj banci su izrazili očekivanje da će najavljene mere biti donete u tom pravcu i da će u skladu sa tim biti obnovljen sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Tanjug

objavljeno: 15.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.