Izvor: B92, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO leti preko Srbije"

Novvi Sad -- Portparol Ministarstva odbrane potpukovnik Zoran Puhač izjavio da NATO još uvek nije tražio da u Srbiji otvori svoju vojnu bazu.

U Ministarstvo odbrane nije stigao nijedan zahtev NATO komande za korišćenje bilo kojeg objekta Vojske Srbije, iako je bilo takvih navoda u medijima", rekao je Puhač za današnji novosadski Građanski list. On je rekao de je u medijima pročitao spekulacije da bi jedna od baza NATO-a na ruti kroz Srbiju mogla biti u blizini Novog Sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali da to "za sada" ne može da potvrdi.

Komentarišući najavu američkog ambasadora Majkl Polta da će uskoro početi prolazak trupa NATO-a kroz Srbiju, u skladu sa međudržavnim sporazumima, Puhač je kazao da se tranzit američkih i snaga NATO-a "na neki način" već odvija preko teritorije Srbije, "iako većina građana nije upoznata s tim".

"To se, pre svega, obavlja vazdušnim koridorima, a preleti se najavljuju. Ti preleti su uglavnom na relaciji Priština-Sarajevo", precizirao je Puhač.

Ugovor o prolasku trupa NATO-a kroz Srbiju u druge delove Evrope potpisan je prošle godine.

Početkom septembra ove godine predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je i ugovor SOFA, koji detaljno reguliše položaj američkih vojnika na teritoriji Srbije, njihovu ulogu, prava i obaveze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.