Izvor: Politika, 31.Okt.2011, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući spoljnopolitički izbor Srbije

Ponekad se ne može birati između dobrog i boljeg, već se mudrost sastoji u izboru najmanje lošeg rešenja

Slogan „Evropa nema alternativu” izazivao je polemike evroentuzijasta sa evroskepticima i evrofobima. Naravno, samo loša politika nema više alternativa, jer postojanje samo jedne označava sužen manevarski prostor, tj. mogućnost različitih uslovljavanja i ucena.

No, ne radi se o tome da li neka država raspolaže različitim izborima, već koji su i kakvi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ponekad se ne može birati između dobrog i boljeg, već se mudrost sastoji u izboru najmanje lošeg rešenja kako se ne bi propustio voz u čekanju dobrog rešenja koje ne može doći.

Srpski rusofili smatraju da su što bliže veze s Rusijom za Srbiju bolje rešenje od ulaska u EU. Ne ulazeći u raspravu da li je takav stav ispravan, postavlja se pitanje da li je ostvarljiv. Čini se da nije, bar ne od onog trenutka kada je EU primila pod svoje okrilje Rumuniju i Bugarsku, tj. od 2007. godine. Naime, od tada se Srbija i na svojim istočnim granicama graniči sa EU. Prema tome, Rusija se teoretski ne može javiti kao spasilac Srbije u nekom od kriznih trenutaka bez dozvole EU ili NATO-a, odnosno rata protiv njih. Uostalom već su Rumunija, Bugarska i Mađarska zabranjivale Rusiji prelet njenih aviona preko njihove teritorije. Moskva je preko toga morala preći uz manje ili više glasni i nemoćni škrgut zubima.

(Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju od 1. novembra)

Docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Jovo Bakić

objavljeno: 01.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.