Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć dogovor tužilac-okrivljeni

Beograd -- Sporazum tužilaca za ratne zločine i okrivljenih moguć za sva krivična dela, predviđa nacrt novog zakona.

Sporazum tužilaca i okrivljenih biće moguć bez obzira na propisanu kaznu, predviđa Nacrt novog zakona o državnim organima u postupku za krivična dela protiv međunarodnog humanitarnog prava. Reč je usklađivanju Zakonika o krivičnom postupku iz 2005. s novim odredbama, koje stupaju na snagu 1. juna 2007.

Taj zakon odnosi se na postupke za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, tzv. postupak za ratne zločine.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić smatra da je u postupcima za ratne zločine veoma važna komunikacija tužioca i tužilačke organizacije sa svedocima. "Nama je bitno da pripremimo svedoke za svedočenje jer tu postoje različiti vidovi trauma svedoka koji su prošli kroz sve te zločine. Takođe, postoji vid nepoverenja jednog državljanina prema instituciji druge države, a posebno je značajno jer je taj problem iskazan u odnosu pravosuđa UNMIK-a i Tužilaštva Srbije za ratne zločine. Nama su, da bismo mogli jasno da otvorimo predmete kao što su Batajnica i Petrovo Selo, važni, gotovo neophodni svedoci sa Kosova, koji nerado govore za naše institucije", objašnjava Vekarić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.