Izvor: Politika, 11.Jan.2012, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilna Afrika

Dok se u Evropi očekuje recesija, MMF u 2012. godini za afričke zemlje predviđa stopu rasta od šest odsto

U pokušajima da se dokaže kako je „Kosmet srce Srbije”, posete našeg ministra spoljnih poslova raznim egzotičnim zemljama podsetile su nas da Afrika, ipak, postoji. Nešto što se podrazumevalo nekad, u doba politike nesvrstanosti, tada jedine „principijelne i pravedne” spoljne politike. U međuvremenu smo, opčinjeni sobom i sopstvenom tužnom sudbinom, na Afriku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – zaboravili.

Hvala na pitanju, šta se tamo dešava? Nećete verovati, privredni rast! Afričke zemlje, barem u proseku, postaju sve bogatije i bogatije ili, bolje rečeno, sve manje siromašne. U prošloj deceniji prosečna godišnja stopa rasta bila je 5,7 odsto, daleko više od svega što su te zemlje zabeležile od vremena dobijanja nezavisnosti sredinom prošlog veka. Sve predviđanja su da će se takav rast nastaviti i u drugoj deceniji ovog veka – MMF predviđa stopu rasta od šest odsto za 2012. godinu, onu godinu u kojoj se predviđa recesija u Evropi. Zašto se to događa, odnosno šta je izvor ovog rasta?

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 11.januara. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Boris Begović

objavljeno: 11.01.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.