Ministarstvo: Nije naloženo poništavanje diploma Srednje škole Tutin

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Okt.2019, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Nije naloženo poništavanje diploma Srednje škole Tutin

Poništavanje diploma Srednje škole "Tutin" nije naloženo iako je prosvetna inspekcija utvrdila da je ta škola obavljala delatnost nezakonito, zbog čega joj je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zabranilo rad, rečeno je danas radiju "Sto plus" u tom ministarstvu.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je ta škola ispite za prekvalifikacije i dokvalifikacije organizovala nezakonito, da je nepravilno formirala komisije za polaganje i ocenjivanje ispita, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su pojedini pismeni zadaci i odgovori vanrednih učenika ocenjeni, iako nisu ni pregledani.

"Inspektori nisu bili u mogućnosti da zapisnikom nalože meru da se sve izdate diplome, grupa diploma ili neka pojedinačna diploma poništi, iz razloga što u vanrednom inspekcijskom nadzoru nije moglo da se utvrdi ni koliko je diploma izdato, kao ni kojim licima su izdate", kazali su u Ministarstvu prosvete.

I pored utvrđenih nepravilnosti u školovanju vanrednih učenika, a što može izazvati sumnje u validnost stečenih diploma i kompetentnost za obavljanje posla, Ministarstvo prosvete "ne savetuje" njihove poslodavce, među kojima su i pojedine zdravstvene ustanove, da raskinu ugovore o radu.

"Ministarstvo ne može savetovati ustanove da raskinu ugovore o radu sa osobama koje su stekle diplome u Srednjoj školi 'Tutin' iz razloga što ne znači da su sve diplome neispravne i protiv Zakona sastavljene. Utvrđivanje da je javna isprava neistinito sastavljena je postupak koji se vrši za svaku diplomu posebno", naveli su u Ministarstvu prosvete.

Rešenje o zabrani rada te škole ministar prosvete Mladen Šarčević doneo je polovinom jula.

Pored prosvetne inspekcije, rad škole proveravali su i istražni organi pa su, po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva iz Kraljeva, uhapšeni rukovodioci te obrazovne ustanove I.D. (53) i A.D. (25) zbog primanja mita.

Sumnja se da su oni tokom 2018. i 2019. godine, većem broju građana, uz novčanu nadoknadu izdali lažna uverenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju, na osnovu navodnog završetka srednje škole.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.